EL PERIÓDICO accedeix al sumari
El jutge ha ordenat investigar 321 comptes dels imputats en la trama Montoro
El magistrat vol determinar on han anat els voluminosos ingressos que Equip Econòmic rebia d’empreses per poder accedir al Ministeri d’Hisenda i participar en la redacció de lleis en marxa

Les investigacions judicials per delictes de corrupció se solen prolongar en el temps per com de complicat resulta obtenir les dades necessàries fins i tot per determinar si s’ha produït algun tipus de delicte. El titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona, Rubén Rus, aprecia indicis de la comissió de set, entre els quals figura el de suborn. Per determinar la destinació dels presumptes suborns rebuts a canvi de mediar per accedir al Ministeri d’Hisenda i poder intervenir en la redacció de lleis en marxa, el magistrat ha encarregat a la Guàrdia Civil un informe sobre els moviments bancaris registrats en les 321 comptes i 339 productes financers de l’exministre Cristóbal Montoro i la trentena de persones físiques i jurídiques (cinc empreses de gasos industrials) que figuren com a investigades en la causa.
Segons consta en el sumari del cas Montoro, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, el18 de desembre del 2023 i el 18 de gener del 2024,el jutge Rus va lliurar els requeriments d’informació bancària que eren necessaris per a això al BBVA , Banc Sabadell, CaixaBank, Caja Rural de Jaén, Barcelona i Madrid, ING Bank, Caja Rural del Sud, Ibercaja Banco, Deustsche Bank, City Spain i Wizink Bank per conèixer els efectius i moviments registrats en els comptes dels 28 imputats. El juny d’aquell mateix any, la Guàrdia Civil encara no comptava amb tota la informació dels 339 productes bancaris sol·licitats: encara els faltava rebre les dades relatives de 18 d’ells, segons va contestar el comandant de l’institut armat al capdavant de les indagacions a una pregunta sobre el que tardaria encara a conèixer-se l’informe plantejada per la fiscal Anticorrupció adscrita al cas, Carmen García Cerdá.
Havia sigut la mateixa Guàrdia Civil la que havia sol·licitat la realització de l’informe per determinar les «transaccions econòmiques» realitzades, així com «les relacions contractuals que van justificar els pagaments i cobraments realitzats» entre els socis d’Equip Econòmic i les diferents empreses vinculades al cas. Hi entenia «necessari poder accedir a tota aquella informació que permeti aclarir quina va ser la veritable procedència i destinació final dels fons canalitzats a través del despatx, dels socis i de les seves empreses, atès que en aquest moment de la investigació no es disposa de prou dades per seguir la traçabilitat dels diners una vegada surt d’Equip Econòmic», cosa que impedeix «conèixer el seu destí final».
Estranger
En el seu ofici posaven de manifest «l’existència d’un flux de diners d’Equipo Económico amb països estrangers», a través d’«una estructura societària íntimament vinculada i dependent del despatx, a la qual haurien realitzat diversos pagaments per importants quantitats de diners des de la mercantil matriu». Els agents esmenten operacions intracomunitàries i entrada de divises a Equip Econòmic i una de les empreses de l’entramat, Anvalia 7, procedents de Colòmbia, Panamà, els EUA i el Regne Unit, així com sortides des de dues més , Limacar i Tutman Fiscalia, a Luxemburg i Irlanda.
Els investigadors afegien que sospitaven que «els socis podrien disposar d’un entramat societari constituït per una sèrie d’empreses, a més de les indiciàriament instrumentals, les quals podrien haver sigut utilitzades per desviar fons de la presumpta activitat investigada». Aquestes entitats no disposaven ni de mitjans ni de personal que justifiqués la seva constitució, d’acord al reflectit per l’Agència Tributària en un informe en el qual posava en dubte fins i tot la necessitat de posar-les en marxa, ja que ni tan sols tenien un objecte diferent del d’altres entitats vinculades a Equipo Económico.
Notícies relacionadesEn una de les seves resolucions el magistrat citava una quinzena d’empreses relacionades amb Equip Econòmic i la seva denominació actual, Global Afteli. Es tracta d ’Econodos, Plataforma de Solucions Jurídiques, Consultoria i Diagnòstic, Tutman Fiscalia, Falumar Inversiones, White Light Solutions, Piro Yield, Tutpim Inversiones, Narixa Homes, Absolutio Prevenció Penal, VAU Consultoria i Anàlisi, La Rioja Corporate, Breda Real Estate, Centre per a la Reforma Econòmica i el Desenvolupament Social i Tax Dynamics.
El jutge Rus imputa set delictes. Són suborn, frau contra l’Administració pública, prevaricació, tràfic d’influències, negociacions prohibides, corrupció en els negocis i falsedat documental.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Veus en primera persona «Ara vivim més tranquils»: per què Cardedeu és el destí de moda de l’èxode de Barcelona
- Un ferit greu i un altre menys greu en l'accident d'una aeronau a Mollerussa
- Llegir per desconnectar Ariane Hoyos, la influencer que alimenta l’huracà literari amb el seu club de lectura mensual
- Als 65 anys Mor Joan Callau, exalcalde de Sant Adrià de Besòs i exdirigent del PSC
- La invasió russa Ucraïna substitueix soldats amb robots terrestres d’atac i kamikaze en l’assalt a posicions russes