"S’ha de consensuar amb C. M."

Un dels directius imputats va contactar amb parlamentaris catalans per aconseguir suports a Madrid per efectuar reformes legislatives.

"S’ha de consensuar amb C. M."
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Cristina Gallardo

Redactora de Tribunals

Especialista en Tribunals / Nacional

Ubicada/t a Espanya

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’intercanvi de correus entre dos directius de l’empresa Messer Ibérica, Rubén Folgado Girón i Karl Andrea Hauck, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, és una de les claus en què se sustenta el jutge de Tarragona, Rubén Rus Vela, sobre les activitats econòmiques de la firma Equipo Económico, el despatx fundat pel que va ser dues vegades ministre d’Hisenda del PP Cristóbal Montoro, i la presumpta xarxa d’influències perquè es portessin a terme reformes legislatives vinculades a empreses de gasos industrials. En un d’aquests e-mails s’indica que si no s’aconsegueix aquesta reforma per les vies obertes per aconseguir-ho, "s’ha de consensuar abans que res amb debus (sense) i C. M.", amb referència a Montoro.

El primer dels correus electrònics, datat el 5 de desembre del 2012, a la 1.30 hores, Karl Andrea Hauck, llavors director general de l’empresa Messer Ibérica, remet un correu al que era el seu director tècnic, Rubén Folgado (ara és director general de la firma), els dos imputats pel jutge, en què sota l’epígraf d’"oferta d’Equipo Económico" li detalla que abans d’acceptar aquesta via "hauríem d’aclarir uns temes abans de donar l’ok" i expressa els seus dubtes de si és un tema amb "CM", amb referència a l’exministre Montoro, ara imputat.

"És el tema de l’impost i està consensuat amb AFGIM (Associació de Fabricants de Gasos Industrials i Medicinals) per a totes les gasistes espanyoles", concreta l’e-mail. I precisa que si és "el tema d’AFGIM la resposta és positiva", però que "en cas contrari" cal "consensuar" amb Montoro. Messer Ibérica opera a Espanya des de 1970 al complex petroquímic de Tarragona, el més gran del sud d’Europa, on té plantes de fraccionament d’aire i subministra mitjançant una xarxa pròpia de gasoductes grans clients del sector.

Buscant influències

Notícies relacionades

Al cap d’unes hores, Rubén Folgado respon al seu superior, Karl Andrea Hauck: "Aquesta iniciativa és d’AFGIM. És per a totes les ASUS (sic) d’Espanya que via AEGE (Associació d’Empreses amb Gran Consum d’Energia) no s’ha aconseguit. Això ve d’una directiva europea que s’ha adaptat a la nostra legislació, en la qual hi ha tres sectors identificats com a electrointensius" (empreses que necessiten un alt consum d’electricitat per realitzar les seves activitats), però que no han sigut inclosos".

Folgado admet que ha utilitzat el seu càrrec com a president de la comissió d’energia d’una altra entitat, però aquesta vegada d’àmbit local, com és l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT). "He contactat amb parlamentaris catalans perquè defensin a Madrid aquesta discriminació contra el nostre sector, però això portarà temps", relata el director tècnic de Messer.