Els riscos de la xenofòbia / Missatges intimidadors

"Ens convertiran en el seu camp de batalla"

Malgrat els disturbis nocturns fomentats per grups ultres, els veïns de Torre Pacheco tracten de reprendre la seva vida quotidiana de dia. I els musulmans temen convertir-se en objectiu si parlen del que passa.

Els comerços van obrir amb normalitat. Hi havia bars plens i gent al supermercat

S’espera l’arribada de 45 antiavalots que s’afegiran als gairebé 100 agents ja desplegats

"Ens convertiran en el seu camp de batalla"
4
Es llegeix en minuts
Juana Martínez

És la calma abans de la tempesta. La terribilità de Miquel Àngel. La força continguda abans de l’explosió. Aquest és l’ambient que es respirava a la localitat murciana de Torre Pacheco ahir al matí després dels disturbis del cap de setmana i la convocatòria d’una de nova caça al magribí des d’ahir i fins dijous per part del col·lectiu anomenat Deport Them Now.

Els comerços obrien amb normalitat i els veïns miraven de continuar fent la seva vida diària sense alterar la rutina. Bars amb terrasses plenes i gent amb carretons de comprar sortint del supermercat, nens jugant i parelles passejant, un dia normal. Si no fos perquè en l’ambient flota la mateixa idea: "Això ha sortit de mare".

La presència de les forces i cossos de Seguretat de l’Estat s’ha relaxat, almenys en aparença: al centre del poble només es veuen algunes patrulles de Policia Local. Si bé fonts de la Delegació del Govern van confirmar a aquesta redacció que el desplegament de la Benemèrita durant el dia va estar integrat per agents d’informació i patrulles de paisà. De manera que els agents van intentar passar desapercebuts sota la llum del sol, tot i que van estar fent rondes pel centre del poble i algunes patrulles, ja en vehicles identificats, van vigilar les entrades i sortides de Torre Pacheco.

Douae i Kaoutar, de 17 i 18 anys, diuen sentir por i lamenten la situació. | IVÁN URQUÍZAR /

El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, va anunciar ahir l’arribada de 45 efectius de les unitats especials d’intervenció de la Guàrdia Civil, els coneguts com a antiavalots, que se sumarien al gairebé centenar d’agents que ja hi ha a la localitat del Campo de Cartagena.

La comunitat marroquina prefereix no parlar, no volen posar-se a la diana dels ultres, que els tracten com a preses per abatre; desconfien dels nouvinguts i dubten de les seves intencions.

Un home de mitjana edat, apicultor, que viu a Espanya des de fa uns 15 anys (provinent d’un poble turístic de la costa del Marroc conegut pels aficionats al surf) i que prefereix mantenir-se en l’anonimat, comenta que vol "viure tranquil". "Tinc dos fills, una casa i feina", ens explica. Per afegir que "sempre hi ha gent bona i dolenta al món", malgrat que aquestes nits ha preferit que els seus fills no surtin de casa davant l’augment de la violència al carrer.

"Por i inseguretat"

La majoria dels veïns, així mateix, han optat per aquesta mateixa alternativa. "El meu marit va tancar la porta de casa i ens vam quedar dins", explica una altra veïna d’origen marroquí a les portes d’un supermercat especialista en carn halal, al qual ha anat per fer la compra setmanal.

Douae i Kaoutar, de 17 i 18 anys respectivament, senten "por i inseguretat" arran dels últims esdeveniments. Expliquen a la plaça Alcalde Pedro Jiménez, on s’ubica l’Ajuntament de Torre Pacheco, que no poden "viure així".

Les joves, una vesteix el hijab i l’altra porta el cabell deixat anar, van arribar a Espanya fa uns 10 anys: "Els nostres pares van venir a treballar i nosaltres a estudiar". Lamenten que vingui "gent d’altres pobles a barallar-se aquí, ens volen convertir en el seu camp de batalla". Aquest temor el veuen augmentat al conèixer la notícia que aquest dimarts arriben al poble un grup de desokupes encapçalats pel seu líder, el conegut en xarxes com a Dani Desokupa, que fa dies que alimenta la idea de fer patrulles ciutadanes.

Relaten que són veïnes des de fa anys de Torre Pacheco i diuen: "Coneixem la situació, hi ha robatoris i baralles, com a tot arreu".

Al barri de San Antonio, on resideixen molts dels migrants, la situació que es respirava ahir en l’ambient era densa, tot i que no es veien gaires transeünts pel carrer, a la qual cosa ajudaven les altes temperatures que aquests dies estan patint a la zona. La diferència a l’entrar al barri respecte a altres zones de la localitat és evident, cases baixes o pisos, molts d’ells antics, amb l’electricitat per fora de la vivenda i carrers rebentats a tan sols uns passos del centre.

Notícies relacionades

La sensació de xafogor durant les principals hores del dia també és una de les causes per les quals els grups violents esperen a la nit per sortir.

Amenaces a un dels imams del poble

Un dels imams de la localitat, on s’ubiquen tres mesquites, ha rebut amenaces en els últims dies. Fins i tot alguns grups ultres han aconseguit el seu número de telèfon i li escriuen missatges intimidadors en què l’amenacen. Ahir una de les mesquites del poble, ubicada als afores, estava tancada. Així mateix, als carrers del centre es troben pintades amb lemes com ‘Viva Franco’. Va ser a Torre Pacheco on es va inaugurar el 2014 el primer lloc de la regió destinat al culte musulmà al ser un dels municipis amb més població d’aquesta religió a la comunitat. Allà resideixen molts treballadors agrícoles del Campo de Cartagena amb les seves famílies.