El Govern assumeix que vindran "dies molt difícils" i vol guanyar temps

La Moncloa sap que "falten interlocutòries i investigacions" sobre la trama corrupta

El Govern assumeix que vindran "dies molt difícils" i vol guanyar temps
2
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

La investigació del Suprem sobre una presumpta trama de cobrament de comissions il·legals a canvi d’adjudicació d’obres públiques no dona treva. Dijous passat, un dia després que el Govern salvés un escull ratificant el suport dels seus socis, fins i tot condicionat i temporal, el jutge rastrejava els comptes del PSOE amb un requeriment a Ferraz sobre les donacions de l’exministre de Foment, José Luis Ábalos. A la Moncloa diuen que són conscients de la muntanya russa a la qual s’enfronten. "Queden dies molt difícils", asseguren, per assumir que "falten interlocutòries, sumaris i investigacions". Per als socis és una línia vermella que la trama "no escali" del denominat "triangle tòxic", compost per l’exsecretari d’Organització, Santos Cerdán, l’exministre de Foment, José Luis Ábalos, i el seu exassessor, Koldo García.

En cas que escalés o que hi hagués indicis de finançament irregular, des de l’Executiu reconeixen que la legislatura seria inviable. La seva convicció que això no passarà es basa en què "tothom està fiscalitzat", igual que els comptes del partit. Es tracta del mateix discurs que es desplegava abans que esclatés el cas Cerdán, en el qual es van fer visibles les carències en els controls.

Sobre el requeriment del Suprem al PSOE, a Ferraz afirmen que totes les aportacions dels seus càrrecs públics al partit "estan perfectament declarades davant la Hisenda pública", a més d’haver sigut fiscalitzades pel Tribunal de Comptes, en aplicació de la llei de finançament de partits polítics". Sánchez es va definir com un "polític net", va limitar la presumpta trama als tres implicats i va defensar la "integritat política" del conjunt de la seva organització, mentre que els socis posen en quarantena les seves paraules a l’espera de com avancin les investigacions.

El Govern busca guanyar temps, però amb la sensació estesa que els temps de la política han passat a marcar-los els tribunals. Fins al punt que el cap de l’Executiu ha perdut un dels principals comodins amb els quals comptava: la prerrogativa de decidir el millor moment per convocar eleccions.

La divisió entre blocs

Notícies relacionades

Mentrestant, el Govern intenta normalitzar l’agenda. Des de les reunions bilaterals de demà i dimarts, amb la Generalitat i l’executiu basc, respectivament, a recuperar el perfil internacional en l’agenda del president del Govern. Dimecres, Sánchez es desplaçarà a la capital de Mauritània, Nouakchott, on se celebrarà la primera reunió d’alt nivell amb aquest país. A finals de setmana iniciarà una gira llatinoamericana de quatre dies en la qual visitarà Xile, l’Uruguai i el Paraguai.

En aquest marc de normalització política, des del Ministeri d’Hisenda afirmen que estan treballant internament en el projecte de Pressupostos per al 2026, amb la pretensió de presentar el sostre de despesa a finals d’aquest mes o en l’inici del curs polític, ja al setembre.