El magistrat discret i progressista que instrueix el cas Cerdán

El magistrado del Tribunal Supremo Leopoldo Puente /
A principis de desembre de l’any passat, el magistrat del Tribunal Suprem Leopoldo Puente va assumir la investigació penal a l’exministre i llavors diputat socialista José Luis Ábalos. Es tractava d’una causa que havia escalat des de l’Audiència Nacional i que ha evolucionat des d’un suposat pelotazo en la compra de mascaretes per part del Ministeri de Transports a convertir-se en el cas de corrupció que ha posat en perill el Govern de Pedro Sánchez.
Puente ha passat de tenir una presència discreta a la Sala Segona de l’alt tribunal a concitar tota l’atenció política i mediàtica, sobretot des que aquest 30 de juny va ordenar l’ingrés a presó de l’exsecretari d’Organització del PSOE Santos Cerdán.
Puente, de 61 anys, és un magistrat de sensibilitat progressista que durant un temps va formar part de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD), l’associació professional més pròxima a les tesis socialistes. Després d’una àmplia carrera judicial que va començar als anys 90, va ser proposat l’any 2020 per entrar al Suprem pels vocals del sector progressista del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), si bé la seva designació va obtenir un ampli suport de 19 dels 21 membres d’aquest òrgan. Només van votar en blanc els vocals Álvaro Cuesta i Concepción Sáez.
Gran capacitat de treball
De caràcter reservat i fumador impenitent, com el descriuen els companys, Puente és madrileny però la seva família és d’Alguazas, un poble de Múrcia que visita sovint. Té dos fills –el noi, professor de dret penal, i la noia, metge– i tots els juristes consultats sobre ell per aquest diari destaquen la seva excel·lència tècnica i la gran capacitat de treball, una cosa que s’està veient en les resolucions que emet referides al cas Koldo.
Notícies relacionadesEs va llicenciar en dret per la Universitat Autònoma de Madrid i va aconseguir una plaça com a fiscal, tot i que no ha exercit mai com a tal. Com a jutge ha servit als jutjats de Cambados (Pontevedra), Huelva i Segòvia, a les audiències provincials de Conca i Madrid i a la Secció d’Apel·lació de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia des de l’any 2018. Des d’aquí va ascendir fins al Suprem. També ha sigut professor associat de dret penal a la Universitat de Castella-la Manxa.
Una de les seves ponències més rellevants va ser la de la resolució que va adoptar el Suprem el juliol de l’any passat plantejant una qüestió d’inconstitucionalitat contra la llei d’amnistia per vulneració del dret a la igualtat i el principi de seguretat jurídica. També ha reforçat, en diferents litigis penals, la jurisprudència en matèria de protecció de la víctima de violència de gènere.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Empreses Els tres fills del fundador de Mango Isak Andic assumeixen l’herència de manera equitativa
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça posa màxima pressió a Ter Stegen per forçar la seva sortida
- Unió Europea Espanya proposa blindar per llei que el cost de l’oficialitat del català corri al seu càrrec
- Acte a Barcelona Feijóo promet «més finançament» per a Catalunya si governa: «Sé que el necessita i el tindrà»
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça planeja un homenatge a Messi per inaugurar el Camp Nou acabat