El finançament de Catalunya partirà d’un pacte "bilateral" entre governs

Paneque remarca que l’acord blindarà la mesura institucionalment, com demanava ERC

El finançament de Catalunya partirà d’un pacte "bilateral" entre governs
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern central i la Generalitat estan ultimant l’acord que sancionaran dilluns en la comissió bilateral Estat-Generalitat sobre el nou finançament de Catalunya. En virtut del pacte assolit amb ERC per a la investidura del president Salvador Illa, l’Executiu català acudeix a la cita amb la voluntat de fonamentar les bases del nou model, que estarà basat en el principi d’ordinalitat i comptarà amb una quota de solidaritat, i per tal d’avançar en l’encaix legal perquè Catalunya estigui en disposició de recaptar l’IRPF el 2026.

Com va avançar EL PERIÓDICO, en la cimera al Palau de la Generalitat es pactarà que es registri al Congrés dels Diputats una proposició de llei impulsada per ERC perquè aquest impost pugui ser gestionat per l’Agència Tributària de Catalunya. La consellera i portaveu de l’Executiu, Sílvia Paneque, va concretar que en la cita també s’elevarà el pacte entre partits a un acord "bilateral" entre els dos governs, com una manera de donar rang a la mesura i blindar-la institucionalment, un gest que requerien els republicans.

Que la portaveu del Govern utilitzés el concepte d’"acord bilateral" no és poc important, tenint en compte que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar a finals de juny, en una entrevista al grup Prensa Ibérica, que no es firmaria un model per a Catalunya "al marge d’una reforma" del model per a totes les comunitats. A més, la també vicepresidenta ha defensat que el reconeixement de les singularitats es farà extensiu a la resta d’autonomies i que, per tant, no serà una concessió exclusiva a la Generalitat governada per Illa.

Paneque va recordar que l’acord d’investidura amb ERC contempla un nou model "ajustat a les necessitats" de Catalunya, "millores" en la recaptació i l’assumpció de la gestió de l’IRPF i el reforç de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). La fi és que l’autonomia gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos i que l’Administració catalana augmenti la seva capacitat normativa en coordinació amb l’Estat i la Unió Europea, una cosa a la qual la consellera es va comprometre. La consellera va insistir que ja s’ha augmentat la plantilla durant la campanya de la renda i així es continuarà fent" quan es vagin assumint més tributs.

El PP ja ha deixat clar que no té cap intenció de recolzar aquesta iniciativa. Això significa que, perquè s’aprovi, s’hauran d’alinear una altra vegada tots els socis que en el seu dia van contribuir a la investidura de Pedro Sánchez. I no és fàcil.

"Xantatge polític"

Notícies relacionades

L’encarregat de posicionar el PP va ser el seu portaveu al Parlament, Juan Fernández. En una compareixença a la Cambra catalana va assegurar que la seva formació és partidària que Catalunya tingui un nou finançament, però no a través d’acords bilaterals entre la Generalitat i Estat. Per als populars el nou finançament ha d’acordar-se en fòrums multilaterals com la Conferència de Presidents o el Consell de Política Fiscal i Financera en els quals tinguin veu totes les autonomies.

Així, Fernández va argumentar que aquesta llei perquè Catalunya recapti l’IRPF "sorgeix d’un xantatge polític" dels partits independentistes a Sánchez, per la qual cosa el PP no té cap intenció d’entregar els seus vots. El portaveu popular va arribar a dir que aquesta llei és un altre "gest de corrupció política" del Govern de Sánchez que només s’entén en el sentit que el PSOE vol mantenir-se a la Moncloa tant sí com no.