Rego avança per a abans de l’estiu l’esborrany sobre el vot als 16 anys
La ministra manté el seu full de ruta malgrat els dubtes del PSOE i el rebuig social que apunta el CIS / Joventut confia a capgirar l’alt percentatge d’oposició quan rellanci el debat

L’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) va sorprendre al recollir l’opinió dels enquestats sobre la reducció de l’edat de vot als 16 anys. Els resultats van llançar un ampli rebuig, pròxim al 80%. Un posicionament en contra que, a més, és transversal a les afinitats ideològiques i grups demogràfics. El CIS va irrompre així de ple en un debat latent en el si de la coalició de Govern impulsat per Sumar i amb resistències al PSOE, més per diferències sobre els temps i procediments que de fons. Malgrat els dubtes de la part socialista de l’Executiu i l’alerta de l’organisme demoscòpic públic, en el ministeri liderat per Sira Rego no frenen la seva intenció d’incloure aquesta mesura dins de la denominada llei de joventut i justícia generacional.
Sense canvis en el full de ruta, la previsió en el Ministeri de Joventut i Infància continua sent tenir la norma preparada abans de l’estiu. En aquests moments s’està en la fase de redacció de l’esborrany que es remetrà a la resta de ministeris. Es tracta de la fase de traduir a llenguatge jurídic les més de 400 pàgines de propostes per incloure en la futura llei, segons expliquen fonts del ministeri. Mesures que van molt més enllà de l’ampliació del sufragi actiu dels 18 als 16 anys amb l’objectiu d’establir un marc general "perquè les polítiques públiques adoptin una perspectiva juvenil de manera transversal i es garanteixi la perspectiva juvenil en la gestió de recursos públics i béns comuns, així com el foment de la participació juvenil en l’elaboració de les polítiques públiques".
A Sumar es posen també en quarantena els resultats del baròmetre, al considerar que encara no s’han posat sobre la taula tots els elements del debat, a falta així mateix d’una campanya proactiva al seu favor. D'altra banda, traslladen que el rebuig majoritari és fruit d’una inèrcia basada en arguments fàcilment desmuntables.
La rebaixa de l’edat de vot va sorgir com una proposta a incloure en la futura norma per part del Consell de la Joventut d’Espanya. No obstant, segons indica el CIS, en el tram d’edat dels enquestats d’entre 18 i 24 anys només un de cada deu estan d’acord o molt d’acord amb la mesura. Paradoxalment, entre els més grans de 75 anys el percentatge de suport escala fins a prop del 27%. Entre les formacions que s’han mostrat favorables a l’ampliació del sufragi, incloent-lo en el seu ideari, com el PSOE, o bé recolzant iniciatives parlamentàries, els seus potencials votants tampoc mostren un suport majoritari: PSOE (23,9%), Sumar (26,3%), ERC (38,6%), Bildu (37,2%) i BNG (30,9%).
Garantir el debat
El PSOE va aprovar en el seu últim congrés federal l’aposta per la reducció de l’edat de vot. No obstant, s’inclina per desenvolupar aquesta mesura com una reforma de la llei electoral, en lloc de mandatar a això en una altra norma més general com seria la drecera de la llei de Joventut, i fer-ho sense presses per garantir abans un debat amb la participació d’experts i un consens parlamentari més gran. Precisament, està pendent d’activar al Congrés una subcomissió de treball per abordar aquest assumpte.
Davant les resistències dels socialistes, a Sumar es dobleguen al fet que la rebaixa de l’edat de vot no hagi d’aplicar-se ja a les pròximes eleccions generals. S’obren a limitar-la al principi a altres comicis com els europeus, en línia amb el model seguit per altres països com Alemanya. La mateixa Rego va abordar fa unes setmanes aquesta mesura amb el comissari d’Equitat Intergeneracional, Joventut, Cultura i Esport de la UE, Glenn Micallef. Llavors va insistir: "Si reconeixem que amb 16 anys una persona pot treballar i, per tant, cotitzar, també ha de poder votar i decidir sobre la política del país".
Notícies relacionadesUna vegada tancat l’esborrany, serà el moment que altres ministeris facin les seves aportacions. Especialment el de Presidència i Justícia, en estar subjecta a avaluació per la seva incidència rellevant sobre els drets i llibertats constitucionals. A partir d’aquest moment es treballarà de manera col·legiada el text en el Consell de Ministres, però des de la posició ferma de Sira Rego que l’ampliació del sufragi actiu ha de ser un "element central" de la futura llei de joventut.
Amb l’equador de la legislatura en l’horitzó, les disputes entre el PSOE i Sumar per la capitalització de banderes s’estan intensificant. La rebaixa de l’edat de vot és una d’elles, però també l’embargament a Israel o la vivenda. La caiguda crònica de Sumar a les enquestes i l’espiral competitiva amb Podem, que accentua el seu perfil d’oposició des de l’esquerra, porten els de Yolanda Díaz a endurir les seves posicions per recuperar peu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"
- Cita al fòrum Collboni elogia el Cruïlla com "el festival més amable" en el 15è aniversari
- EL DESIG DE L’ESTRELLA Renovació sense foto: faltava l’àvia Fátima
- fórmula 1 L’alonsomania desborda Barcelona
- Mobilitat sostenible Una quinzena de grans ciutats encara no multen els vehicles vetats
- Un registre ‘online’ permetrà a les ciutats multar a les ZBE
- CONTEXT Ja no hi ha excuses
- Prèvia de la cita a Barcelona Govern i autonomies topen abans de la Conferència de Presidents