La reforma de l’Administració

Catalunya utilitzarà intel·ligència artificial per agilitzar permisos

El programa permetrà reduir a gairebé la meitat el temps per processar 45.000 tràmits com les carreres de muntanya

Catalunya utilitzarà intel·ligència artificial per agilitzar permisos
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Imagina’t que vols organitzar una carrera a la muntanya, construir una carretera que creui un bosc o edificar una planta fotovoltaica al mig d’un parc natural. A Catalunya, tots aquests projectes necessiten l’aprovació de la Generalitat per garantir que no suposen un mal mediambiental, una sol·licitud que pot trigar mesos a resoldre’s. Però això està a punt de canviar.

El Govern ha llançat una nova eina que fa servir intel·ligència artificial i que promet estalviar fins a un 45% del temps dedicat a la concessió de permisos, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Els funcionaris que estudien i avaluen aquests tràmits veuran com la seva càrrega de treball es redueix gairebé a la meitat, cosa que equival a unes dues hores menys per expedient, una agilitació que beneficiarà tant els ciutadans com l’Administració pública. Si cal, el temps estalviat permetrà als experts anar al territori en qüestió per analitzar presencialment l’impacte real de cada sol·licitud.

Política ambiental

Notícies relacionades

Per ara, l’encarregada d’aplicar aquesta agilitació administrativa és la Direcció General de Polítiques Ambientals, que depèn del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya. La integració d’aquesta eina d’IA en el Sistema d’informació de la Natura (Sinatcat), centre que emmagatzema totes les dades sobre la biodiversitat del territori, agilitzarà potencialment entre 15.000 i 45.000 tràmits l’any vinent, segons ha explicat el seu director general, l’ambientòleg Marc Vilahur. Fins ara, si un ciutadà, empresa o institució local sol·licitava un permís per executar un projecte com els esmentats anteriorment, els treballadors d’aquest organisme públic havien d’estudiar a fons si era ambientalment viable. Així, per exemple, si el recorregut d’una carrera de muntanya passava per una zona concreta de bosc habitada per fauna en risc.

La nova eina automatitza part d’aquest procés: accelera la detecció de la normativa i els informes ambientals sobre la biodiversitat de la zona sol·licitada per a cada projecte, sigui una la celebració d’una activitat aquàtica a les Illes Medes o un acte al parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Així, resumeix tots els condicionants i permet als empleats públics agilitzar el procés d’anàlisi i de decisió.