Jornada de contrastos

Simbòlica visita dels Reis a Catalunya: el 23 de juny aniran a Montserrat i a Badia del Vallès

Els monjos preparen ja la mitja jornada que Felip VI i Letícia passaran a l’Abadia per commemorar el mil·lenari  

Els monarques es desplaçaran a la tarda al municipi barceloní, on l’Ajuntament els ha convidat pels 50 anys de la fundació de la ciutat

Simbòlica visita dels Reis a Catalunya: el 23 de juny aniran a Montserrat i a Badia del Vallès

José Luis Roca / EPC

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Dues invitacions enviades a la Casa del Rei en els últims mesos des de Catalunya facilitaran una llarga jornada d’actes de Felip VI i Letizia a la província de Barcelona en les pròximes setmanes. La Zarzuela, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, ha acceptat les propostes de l’Abadia de Montserrat i de l’alcaldia de Badia del Vallès (PSC) per acudir a celebrar in situ els seus aniversaris d’aquest any. Els monjos commemoren el mil·lenari del monestir. El municipi, els 50 anys de la seva fundació com a ciutat.

Les visites es faran el dilluns 23 de juny, dia de la revetlla de Sant Joan, i permetran als monarques ajuntar en una mateixa jornada dues Catalunyes molt diferents. El matí discorrerà en un santuari que ha tingut un paper clau en el catalanisme polític, en defensa de la llengua i com a centre de resistència cultural i democràtica durant segles. Fundat per l’Abat Oliba el 1025, Montserrat es va convertir durant l’edat mitjana en el centre espiritual més important de la Corona d’Aragó i va començar a adquirir un pes en la política del seu temps que, amb alguns parèntesis, mai ha abandonat del tot. El president de la Generalitat, Salvador Illa, acompanyarà Felip i Letícia durant la visita.

A la tarda, després de diversos actes amb la comunitat benedictina que encara s’estan concretant, els Reis es desplaçaran a Badia del Vallès per celebrar amb els seus veïns el seu mig segle de vida. Badia simbolitza una de les transformacions més profundes que va viure Catalunya al segle XX per la immigració obrera que va rebre durant el franquisme. Centenars de milers de persones d’Andalusia i Extremadura, principalment, van anar als voltants de Barcelona a la recerca d’una vida millor i el seu esforç va ser clau per al desenvolupament industrial de Catalunya.

Els tot just 15 quilòmetres que separen Badia de la capital catalana van fer que en aquesta zona s’assentessin molts d’aquests treballadors que no trobaven vivenda assequible a la gran ciutat i que van aconseguir, a poc a poc, que el territori es convertís en llar després d’importants lluites veïnals. Algunes s’han rememorat recentment a la pel·lícula ‘El 47’, que discorre a Torre Baró, a 20 minuts amb cotxe de Badia. 

Joan Carles i Sofia, el 1976

Notícies relacionades

Aquesta és la primera visita de Felip i Letizia com a reis a Montserrat. Com a prínceps hi van ser el juliol del 2011. Joan Carles I i Sofia també van mostrar el seu afecte pel monestir tres mesos després d’arribar al tron. El febrer de 1976, van participar en diversos actes religiosos i culturals amb la comunitat benedictina.

La relació dels prínceps i sobirans amb l’Abadia ha sigut llarga i profunda. Felip II va morir subjectant una espelma beneïda a Montserrat i amb la qual també havia mort el seu pare, Carles V. Felip II va ser un gran devot de la Moreneta i va concedir al monestir el privilegi de fer col·lectes a Espanya i també a Amèrica (segle XVI) per poder sufragar l’edificació de la gran basílica actual.