Alts caps de les Forces Armades alerten de la poca retenció de talent

Els caps dels tres estats majors demanen solucions perquè els seus professionals no passin al sector civil 

Veuen clau la inversió tecnològica

«La dissuasió costa diners, però és més econòmica que la guerra», opina l’almirall Braco

Alts caps de les Forces Armades alerten de la poca retenció de talent
3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

De cara a una ampliació del seu personal, les Forces Armades no estan tenint problemes en la captació, però sí que registren debilitat a l’hora de retenir professionals formats. És la principal conclusió que s’extreu del que van parlar ahir els tres caps dels estats majors de l’Exèrcit, l’Armada i l’Aire, el general Amador Enseñat, l’almirall Antonio Piñeiro i el general Francisco Braco respectivament, en una taula rodona organitzada a la Fira Internacional de Defensa i Seguretat d’Espanya (Feindef).

Va ser de les molt escasses ocasions en què els més alts caps militars de cada branca de les Forces Armades es troben i parlen en públic. I aquesta vegada ho van fer centrant-se en el factor humà, la seva reivindicació davant la cada vegada més acusada tecnificació de la guerra i la seva reclamació de polítiques que aconsegueixin que els recursos humans dels exèrcits no els robi la competència del sector civil.

La nova "revolució dels assumptes militars", com se l’anomena en l’argot castrense, passa no només per la tecnologia, també per comptar amb personal de qualitat. "No tenim cap problema de captació de personal, i només cal veure les notes de tall per a l’ingrés en les acadèmies", va afirmar taxatiu Braco, però immediatament va matisar: "Però la retenció és una altra cosa".

Més salari i més perspectives

Amb "retenció" es referia a aconseguir que els militars formats a càrrec dels pressupostos de Defensa decideixin no emportar-se el seu coneixement fora, per la força d’ofertes més atractives. Aquesta via d’aigua és especialment acusada a l’Armada i l’Exèrcit de l’Aire, on picotegen les empreses. I per al cap d’estat major de l’Aire és una qüestió clau, esbossada en aquest raonament: "La transformació digital no és una opció, sinó una necessitat" i "el centre de gravetat de la transformació digital és la persona". L’assumpte també és un dilema greu per a l’Exèrcit de Terra, va ratificar Enseñat.

Tant ell com l’almirall Piñeiro van esmentar abans que res la "vocació de servei", sense la qual les altres mesures no serveixen, van opinar. El cap de l’Exèrcit va assenyalar la necessitat d’augmentar les "oportunitats de formació interna" perquè "el personal tecnològic" de les Forces Armades vegi en la carrera militar oportunitats que li serveixin de promoció. La solució, segons l’opinió d’Enseñat, passa també per "les condicions salarials: no podem competir amb llocs similars en la vida civil".

Internet de les coses

Els tres generals van aprofitar per exposar els seus programes d’innovació. L’Armada, amb el seu centre d’experimentació CEVENTA, on es proven tecnologies, últimament centrat en la internet de les coses en la recerca de solucions per navegar en entorns electrònicament degradats.

L’Aire, amb el seu projecte Titán, una forma de conjugació de milions de dades disponibles per al Comandament Aeri de Combat, i el projecte BACSI (Base Aèria Connectada, Sostenible i Intel·ligent), amb què es passa a considerar les bases aèries com "un element més per integrar al núvol de combat".

La reivindicació del factor humà va sorgir a més quan van parlar de la revolució tecnològica. Enseñat va assenyalar dues regles que creia que haurien de limitar el poder militar de la intel·ligència artificial. Una: "Quan s’aplica una força letal, sempre hi ha d’haver darrere una decisió humana". I dues: "Les convencions de Ginebra i la Haia han quedat antiquades; actualitzar-les és un repte ètic i jurídic".

Notícies relacionades

En plena era de l’expansió de la despesa en defensa, els tres militars van coincidir en la necessitat d’un marc pressupostari estable. "Es necessita certesa, que aquest escenari es prolongui, perquè els empresaris puguin arriscar els seus diners", va dir Enseñat.

L’almirall Braco va recórrer a un argument clàssic per defensar la inversió: "La millor manera d’afrontar un conflicte és evitar-lo. I per evitar-lo el terme clau és la dissuasió. Costa diners, però és més econòmica que qualsevol conflicte".