El debat energètic

El Govern central assumeix que la llum s’apujarà pel reforç del sistema després de l’apagada

L’ús més gran de centrals de gas i hidroelèctriques, en detriment de les renovables, per estabilitzar la xarxa afectarà el preu 

Red Eléctrica mantindrà el mode de seguretat fins a saber la causa del tall

El Govern central assumeix que la llum s’apujarà pel reforç del sistema després de l’apagada
3
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +
David Page
David Page

Periodista

ver +

Espanya ha activat un mode d’operació reforçada en el mercat de l’electricitat per garantir una estabilitat extra en el funcionament després de l’apagada massiva de la setmana passada. Red Eléctrica, l’operador del sistema elèctric, pretén blindar la xarxa amb una robustesa addicional i del sistema per mirar d’evitar nous problemes de subministrament mentre s’esbrinen les causes del col·lapse. Una cosa que està frenant una mica l’ús de les energies renovables i primant les energies tradicionals per produir electricitat aquests dies, sobretot les centrals de gas.

Aquestes mesures de reforç després de l’apagada tindran un impacte en la factura de la llum, en el sentit que causaran una pujada del preu del mercat de l’electricitat i del rebut de tots els consumidors. El Govern assumeix que l’operació reforçada del sistema tindrà un "cost addicional", i fonts del Ministeri de Transició Ecològica admeten que actualment es calcula aquest impacte per valorar l’eficiència de la mesura, buscant l’equilibri entre estabilitat i el preu de l’electricitat.

Impacte allargat

Tot i que les energies renovables, més barates, continuen estant en percentatges superiors al 70% en el conjunt de l’electricitat produïda al país, des de la setmana passada hi ha una diversificació més gran del mix de generació amb un increment dels cicles combinats –les centrals que cremen gas per produir electricitat– per dotar de "seguretat addicional" el sistema. Altres fonts de l’Executiu anticipen que l’impacte en el preu "serà mínim", però que s’allargarà mentre duri l’"emergència energètica" per evitar riscos.

L’Executiu encara no concreta el marc temporal sobre el temps que durarà aquest reforç, apel·lant a la necessitat de ser prudents. A més, és una decisió operativa de Red Eléctrica, i la falta de certeses sobre les causes de l’apagada, sense que encara s’hagi descartat cap hipòtesi, tampoc ajuda a l’hora d’aixecar el mode de reforç en l’operació del sistema.

El que sí que reconeix el Govern és que s’està pagant un preu més alt cada dia i que repercutirà en la factura de la llum dels milions de consumidors espanyols. En les últimes jornades s’han seguit registrant en el mercat elèctric hores amb preus de zero euros o fins i tot negatius, però també alguns pics amb cotitzacions pròximes als 80 euros per megawatt hora (MWh).

La intenció del Govern, però, passa per mantenir aquest mode de reforç fins que la comissió d’investigació pugui acotar amb certesa les causes de l’apagada. Per fer-ho, l’Executiu s’ha donat entre tres i sis mesos. El president del Govern, Pedro Sánchez, sense fixar cap termini concret, reclamava "temps" durant la seva intervenció ahir al Congrés i es referia a una "concatenació d’anomalies" com a origen del col·lapse. Això sí, va remarcar que la prioritat ara mateix és "esbrinar què va passar i plantejar les mesures perquè no torni a passar".

Totes les hipòtesis

Més d’una setmana després de la massiva apagada a la Península, el Govern no descarta la hipòtesi del ciberatac, com sí que es va precipitar a fer Red Eléctrica. "No permetrem que aquesta qüestió es tanqui en fals, amb conclusions superficials o interessades", va assenyalar Sánchez.

Notícies relacionades

El mode d’operació reforçada en el mercat de l’electricitat pretén assegurar estabilitat extra en el seu funcionament després de l’apagada. Es tracta de comptar amb un mix de producció més estable per enfortir les redundàncies a fi d’evitar problemes després del col·lapse. Fonts del sector ja informaven la setmana passada, com va publicar EL PERIÓDICO, que després de restablir-se el sistema elèctric es van imposar restriccions pel que fa a l’ús, sobretot, de l’energia solar i una mica de l’eòlica. Així mateix, es prima "la generació amb més capacitat d’amortiment, sobretot les centrals de gas, per assegurar que no es torna a produir cap incident", segons les mateixes fonts.

Des del sector s’apuntava que les centrals de gas estan funcionant aquests dies per sobre del previst, però només quan ho demana Red Eléctrica. L’operador ha de vetllar per un equilibri entre garantir l’estabilitat de la xarxa prioritzant la producció dels cicles combinats i controlar els preus de l’electricitat en el mercat.