Vot als 16 anys i més canvis
Els partits porten des del 2017 proposant reformes de la llei electoral per fer més proporcional el sistema, però sense assolir cap acord.

Els partits polítics porten des de l’any 2017 embrancats en debats destinats a reformar la Llei orgànica del Règim Electoral General (LOREG) i encara no han arribat a un ampli consens. Ara, el Govern vol tornar a posar l’assumpte sobre la taula amb la seva proposta per rebaixar als 16 anys l’edat mínima per votar i que, com va avançar EL PERIÓDICO, volen impulsar abans de l’estiu.
Aquesta és només una de tantes exigències que plantegen els partits. També s’ha tractat la necessitat d’establir l’obligació de celebrar debats electorals. En la passada campanya electoral, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es van enfrontar en un cara a cara emès per Atresmedia, però el líder del PP va rebutjar assistir a un altre debat a RTVE al qual sí que van assistir Sánchez, Santiago Abascal i Yolanda Díaz. Així, el mateix Govern, en el seu Pla d’Acció per la Democràcia, es compromet a regular l’obligatorietat dels debats en campanya.
Un altre dels grans temes plantejats és la recerca d’un sistema electoral més proporcional a l’actual. Sobretot perquè acostuma a beneficiar els dos principals partits en la majoria de circumscripcions i els partits independentistes i nacionalistes als territoris en què es presenten. Sumar va incloure en el seu programa a les passades eleccions la necessitat d’elevar de 350 400 el nombre de diputats al Congrés perquè el sistema sigui més proporcional.
Després de la polèmica en les municipals del 2023, quan EH Bildu va incloure en les seves llistes 44 condemnats per terrorisme, set d’ells amb delictes de sang, el PP va exigir a l’octubre la reforma de la LOREG per impedir que els condemnats per terrorisme puguin ser elegibles, però van fracassar davant el bloc de la investidura.
En diversos debats, formacions polítiques com ara ERC han plantejat la possibilitat d’impulsar el vot electrònic per facilitar la participació de la ciutadania en els processos electorals. Però les formacions més conservadores afirmen que suposaria posar en risc tot el sistema i obriria portes al frau i la compra de vots.
Notícies relacionadesUn altre tema és que, avui, a Espanya no es poden publicar enquestes des de cinc dies abans del dia de votació. L’Executiu del PSOE i Sumar ha prioritzat que els sondejos que sí que es publiquen siguin transparents i oferir microdades perquè els ciutadans analitzin els resultats pel seu compte.
Abans de les pròximes eleccions europees de 2029, s’haurà de reformar la LOREG per establir el percentatge mínim de vots que ha d’obtenir una formació per obtenir representació.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"