CONTEXT
¿Viure o sobreviure?
Sí a sumar la renda garantida de ciutadania amb ingressos laborals baixos, alhora que acompanyem les persones a formar-se perquè desenvolupin les seves capacitats

Una de cada tres criatures a Catalunya no pot menjar carn, pollastre o peix al menys cada dos dies. O passa fred a casa perquè la família no pot pagar la calefacció. Es considera també que els infants estan en risc de pobresa si viuen en una llar amb menys de 1.360 euros al mes en famílies monoparentals o de 1.884 euros quan es tracta de dues persones adultes. Tenim un 32,5% d’infants i adolescents en situació de pobresa o exclusió social enfront del 24,4% de la població general, segons l’Enquesta de Condicions de Vida, de la Generalitat (2024). Són molts.
Podem analitzar altres xifres, com les de l’atur (que milloren), les dels sous (que continuen sent baixos en relació amb la resta de països de la UE), les de la productivitat (també a la cua d’Europa). Però ara ens preguntem: com pot ser que una persona que treballi pugui cobrar un sou que no li permet viure? I, si té un salari baix, ha de poder-hi sumar una ajuda garantida de ciutadania (RGC)?
Sous baixos i baixa productivitat. Ens calen reformes estructurals: des de processos interns en els llocs de treball fins a flexibilitat horària, habitatges assequibles o una xarxa de transports més eficient.
Notícies relacionadesFer compatible el salari amb la RGC? Com expliquen bé els nostres companys d’EL PERIÓDICO, si una persona cobra més per la renda garantida que per la feina, i no es permet sumar els dos imports, deixarà de treballar immediatament i cobrarà aquesta ajuda social o qualsevol altra que aconsegueixi indefinidament, sense buscar cap altra feina millor. Socialment tindrem més desigualtat, més desestructuració i serem més pobres com a país. Sí, doncs, a sumar la RGC amb ingressos laborals baixos i alhora a acompanyar les persones perquè es formin i desenvolupin les seves capacitats.
L’OMS defineix la salut com un estat complet de benestar físic, mental i social i no solament com l’absència de malalties. Primer vam tractar la salut només com un concepte físic. Ara entrem en l’aspecte mental. Ja és hora que abordem la vessant social de la salut. Perquè tothom té dret a viure i no únicament a sobreviure.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar