Puigdemont i Junqueras pacten espais de treball "compartits"
Els dirigents de Junts i ERC acorden iniciar "una nova etapa" que contribueixi a "recuperar la força i la iniciativa" de l’independentisme

Després d’anys d’una relació tortuosa basada en la desconfiança, els líders de Junts i ERC, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, van acordar ahir donar-se una nova oportunitat. O, almenys, intentar-ho. En una trobada a Waterloo (Bèlgica), que va durar més de dues hores, els presidents dels dos partits van pactar l’impuls de "nous espais de treball compartits" entre Junts i ERC i iniciar "una nova etapa que contribueixi a recuperar la força i la iniciativa del moviment independentista".
Així ho van explicar en un comunicat conjunt en què les dues formacions defineixen com a "necessària" i "imprescindible" la seva relació pels "objectius compartits" que sempre han tingut. Tot i això, no amaguen que han tingut i tenen "diferències".
Abans de començar la trobada, Junqueras va donar a entendre que acudia a Waterloo en to de pau. Des de la porta de la Casa de la República, on resideix l’expresident, va explicar que la seva voluntat és "tenir una relació fluida i educada amb tothom". "Hem vingut aquí perquè la nova direcció d’ERC té la voluntat de tenir les millors relacions possibles amb el conjunt dels agents socials, econòmics i polítics", va dir.
Després de la reunió també es va pronunciar Puigdemont, que, malgrat reconèixer les "discrepàncies" existents entre les dues formacions, va apostar per mirar de recosir la relació amb els republicans. "Soc conscient que per redreçar la situació del país en general i del moviment independentista en particular fa falta molta feina i esforços per part de tothom. Una part d’aquesta feina i esforços correspon a les respectives organitzacions, que ho hem d’assumir", va afirmar en un missatge a les xarxes.
La relació entre Puigdemont i Junqueras sempre ha sigut complicada. Ho va ser mentre van compartir Govern entre el gener del 2016 i l’octubre del 2017, però encara es va deteriorar més després de la declaració d’independència i la suspensió de l’autonomia catalana. A més, que Puigdemont acabés residint a Bèlgica i Junqueras passés gairebé quatre anys a la presó, tampoc va ajudar a reconduir les coses.
Acostar posicions
Notícies relacionadesEls dos dirigents van conversar acompanyats dels seus respectius secretaris generals, Jordi Turull (Junts) i Elisenda Alamany (ERC). Ara mateix, l’escenari polític ofereix alguna possibilitat per acostar posicions. Tant l’un com l’altre estan fora de la Generalitat després de ser derrotats pel PSC en les últimes eleccions. Això els fa tenir interessos compartits en l’oposició. A més, les dues formacions participen de la negativa a aprovar els pressupostos de la Generalitat i de l’Estat. Això els dona marge per exhibir posicions compartides.
Per simbolitzar aquest inici de nova etapa, els dos dirigents van marxar amb cotxe, amb Puigdemont al volant i Junqueras de copilot. La matrícula del vehicle era "1-O-2017", en record del referèndum d’aquell any. A Bèlgica, a diferència d’Espanya, es poden personalitzar les matrícules.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- Successos D’Horta de Sant Joan a l’Empordà i Montserrat: els grans incendis que han castigat Catalunya les últimes dècades
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- Proposició al Congrés El PP rebutja que Catalunya pugui recaptar l’lRPF i deixa la llei en mans dels socis d’investidura
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà