Rocío Albert : "Madrid reivindica gairebé 5.000 milions del fons de competitivitat"
La consellera d’Economia, Hisenda i Ocupació de la Comunitat de Madrid (Madrid, 1971) defensa que «no hi ha dúmping fiscal a la seva autonomia i exigeix que sigui el Govern el que posi una proposta de modificació del sistema de finançament sobre la taula.

¿Madrid està finançat de manera justa?
Totes les comunitats tenim cada vegada més obligacions com a conseqüència de les lleis que surten des del Govern. La lleialtat institucional que sempre havia existit, és a dir, que et donaven els recursos per finançar les necessitats que generaven aquestes regulacions, en els últims anys no s’ha vist reflectida. Tenim un sistema molt imbricat amb diverses capes. La primera, el fons per a la garantia de serveis públics essencials, tenia sentit perquè la idea era que les comunitats amb més ingressos ajudessin a finançar totes les comunitats, i aportaven igual Madrid, Catalunya i les Balears, però les posicions no canviaven tant. Però es van començar a fer ajustos, ara hi ha quatre fons, i entre la comunitat més ben finançada i la més mal finançada hi ha més de 30 punts. Nosaltres, que aportem el 76,9%, passem a ocupar la posició número vuit o nou.
¿Està dient que sí que està finançada de manera injusta perquè passa a una posició inferior a la que li correspon?
No, el que crec és que el sistema és poc transparent. El fons de competitivitat era per compensar desviacions. Corresponien a Catalunya i a la Comunitat de Madrid. ¿Què va acabar passant? Que a Catalunya se li va acabar donant per aquest fons uns mil milions i escaig i a Madrid, que n’hi haguessin correspost gairebé mil, no.
Per anar a coses concretes, reclama un millor finançament de la dependència.
Això és conseqüència de les obligacions de les noves normatives, però seria una proposta per al nou sistema de finançament autonòmic.
¿Algun altre servei públic concret que creuen que no està rebent el finançament adequat per part de l’Estat?
Per exemple, en temes d’educació, es van establir una sèrie d’obligacions molt importants a les comunitats autònomes i, no obstant, no es van donar els recursos. És una assignatura pendent.
A Madrid també es queixen que la sanitat pública madrilenya atén persones d’altres regions i no es té en compte a l’hora de dotar la comunitat del finançament necessari per atendre-les. ¿Això s’hauria d’incorporar al sistema?
El servei a persones que venen perquè tenim totes les especialitats, operem de tots els tipus de càncers, un munt de qüestions especialitzades que no fan altres comunitats autònomes i que ens deriven, no està contemplat en l’acord de compensacions. És una cosa que s’ha de reformar.
¿Quins criteris demana Madrid que s’apliquin al nou model de finançament?
Nosaltres comencem per la forma, que no és poc important. Aquest debat s’ha de fer en el Consell General de Política Financera. En el fons tots volem el mateix: un sistema transparent, sense privilegis, recursos suficients per finançar les nostres competències... Tenint clar que aquells que més reben també han d’aportar més perquè si no es trencaria el sistema. Pel que fa a allò de la quantia..., ja que cada vegada és més gran, no sé si al final només aportarem nosaltres si Catalunya acaba sortint de l’equació.
Amb la qual cosa, ¿no els sembla excessiu aquest 76% amb què contribueix Madrid?
És molt difícil dir si ens sembla excessiu.
Altres comunitats han posat una xifra al que els deu l’Estat. ¿Madrid té xifres?
Les de les nostres dues grans reivindicacions. El fons de competitivitat, que són 990 milions a l’any que cal multiplicar per cinc anys, gairebé 5.000 milions. Més després, que les variables per determinar la població ajustada s’han quedat antigues i no han tingut en compte que la nostra població és més longeva.
El PSOE, en la ponència del seu congrés federal, parla de la solidaritat entre territoris...
¿Com pot parlar de solidaritat entre territoris i després estar pactant una quota? Perquè el que hi ha entre Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) y el PSC, avalat pel PSOE, és una quota catalana, en què no únicament rebrà l’IRPF sinó que a més deixa d’aportar. Després veurem aquesta quota de solidaritat en què es manifesta, és una quantitat que ningú sap. Aquesta solidaritat són bones paraules i ni una mala paraula ni una bona acció.
Notícies relacionadesEl PSOE també aposta per la corresponsabilitat fiscal i per evitar el dúmping fiscal. ¿Com li sona això a vostè?
Que no ho entenen. Barregen finançament autonòmic amb finançament fiscal. Nosaltres sempre paguem d’acord amb la nostra capacitat normativa abans de deduccions. És a dir, cap espanyol es veu perjudicat per les nostres baixades fiscals. I el dúmping fiscal és una competència que està absolutament prohibida. És vendre per sota dels costos. Però nosaltres abaixem els impostos d’acord amb el que la llei permet, perquè si no, ens portarien als tribunals. Fem ús de la nostra autonomia fiscal. Si amb corresponsabilitat fiscal volen dir que ens volen harmonitzar, hi ha un problema: d’una banda, hi ha la independència absoluta de Catalunya, que gestionarà els seus impostos, i, alhora, a la resta ens volen malmetre la nostra autonomia fiscal.
- Sentència del TSJC Condemnen la Sagrada Família per acomiadar una treballadora l’endemà de deixar d’estar blindada per tenir un fill
- De compres ¿Quan comencen les rebaixes d’estiu 2025? Dates de Zara, Mango i El Corte Inglés
- Préstecs Emancipació Illa llança una línia de crèdits sense interessos per ajudar els joves a pagar l’entrada del seu primer habitatge
- Repàs a 10 alcaldes de l’àrea de Barcelona en l’equador del mandat
- Previsió de finalitzar el 2030 La Generalitat i l’Hospitalet donen llum verda a un projecte de 144 milions per soterrar el tram final de la Granvia
- Perills del mosquit tigre: malalties que transmet i per això has d’avisar si et pica
- Resposta dels conservadors El PP lamenta que Sánchez opti per una "agonia lenta" i rebutja la censura: "Arribarem a la Moncloa d'una manera molt més neta"
- Compareixença a Ferraz Sánchez admet que ha perdut la majoria social i resistirà fins al 2027: "Lliurar el país al PP i Vox seria una irresponsabilitat"
- Perfil Montse Mínguez, els ulls de Salvador Illa a l'equip interí del PSOE després del cas Santos Cerdán
- Preinscripció escolar a Catalunya El 91,5% dels alumnes d'I3 i el 89,6% dels de 1r d'ESO han estat admesos al centre públic demanat en primera opció