Els congressos d’ERC i Junts mantenen en suspens el PSC i el PSOE
Tant els pressupostos de la Generalitat com els del Govern, així com un pacte a Barcelona, estan a expenses de com acabin els processos congressuals dels partits independentistes
S’ha escrit molt sobre com el president de la Generalitat, Salvador Illa, és matiner i li agrada córrer. Però està constatant com, de vegades, s’imposa la dita que per més que corris no aplegaràs més aviat, sobretot quan es té un Govern en minoria. Perquè, per més que posés en marxa tot just arrencar la legislatura la negociació dels pressupostos, i calculés que a hores d’ara estaria ja aprovat l’objectiu de dèficit a Madrid i el PSC estaria governant amb ERC a Barcelona, totes aquestes carpetes estan en suspens a l’espera que tant els republicans com Junts per Catalunya resolguin els seus processos interns. El congrés dels postconvergents és a la cantonada –la setmana que ve–, però encara queda mes i mig per al pols descarnat pel poder que s’està lliurant a la seu del carrer de Calàbria.
Illa manté públicament l’objectiu de tenir nous pressupostos en vigor l’1 de gener. Per a això, el Consell Executiu hauria de poder aprovar-los durant la primera quinzena de novembre, per poder portar-los després a debat al Parlament. Però el Govern vol tenir lligats abans els suports de Comuns i d’ERC per fer el pas. Els primers tenen menys lligams que els segons i avancen en la negociació. Però els republicans estan a expenses de si Oriol Junqueras recupera la presidència del partit o bé s’imposa la candidatura de Xavier Godàs, que compta amb el suport de Marta Rovira. Sigui com sigui, els republicans consideren inviable fixar la seva posició abans de les primàries i tampoc tenen pressa per garantir-li l’estabilitat al president, tot i que hagi promès que els comptes ja apuntaran al finançament singular incorporant més recursos per a l’Agència Tributària de Catalunya. El Govern és conscient que el seu calendari pot demorar-se, però pensa continuar insistint-hi.
No només el congrés d’ERC pot entorpir els pressupostos catalans, sinó que també Pedro Sánchez està a expenses dels republicans i, especialment, del de Junts per aprovar els comptes estatals i lligar-se un any d’estabilitat. El camí de dèficit hauria d’haver-se aprovat a finals de setembre, però el Govern va optar per retardar el ple del Congrés perquè els postconvergents ja van advertir que el tombarien per segona vegada. Des d’aleshores, hi ha hagut gestos des de la Moncloa per mirar d’amarrar aquest suport, com el suport a desclassificar documents del CNI sobre els atemptats del 17-A, redoblar esforços per aconseguir l’ús del català al Parlament Europeu i noves reunions a Suïssa. Però Carles Puigdemont, que continua esperant que se li apliqui l’amnistia, exerceix pressió perquè es doni més marge de despesa a les autonomies, cosa que tindria un impacte directe en el marge de despesa de la Generalitat, i carrega contra la baixa execució pressupostària a Catalunya.
Govern de Barcelona
El que passi en les primàries d’ERC també pot tenir un impacte directe en el govern de Jaume Collboni a Barcelona. Elisenda Alamany, portaveu dels republicans a l’ajuntament i aspirant a secretària general del partit de la mà d’Oriol Junqueras, tenia el pacte amb el PSC preparat quan els republicans van acabar frenant en sec, a mitjans de juny. Oficialment, perquè l’espai en què es va convocar la militància per ratificar-lo es va quedar petit. Però el cas és que la cúpula d’ERC, amb Marta Rovira al capdavant, no ho avalava, en un moment en què estaven en plena negociació de la investidura d’Illa, a més de considerar-lo "fluix de contingut". De fet, la secretària general va denunciar dilluns passat que Junqueras i Alamany el van tancar a l’esquena de la majoria de la direcció. A Collboni li tocarà esperar el 30 de novembre.
D’altra banda, un dels punts que el PSC i ERC van acordar a canvi de la investidura d’Illa va ser la creació d’una convenció nacional per abordar el conflicte polític, és a dir, una taula de partits catalans en el marc del Parlament, que estaria presidida pels republicans. Sobre el paper, es va establir que s’impulsaria en el primer ple ordinari, però els dos partits han optat per retardar la seva posada en marxa. El motiu és que volen aconseguir que Junts, que desdenya aquest fòrum, perquè considera que trenca la negociació bilateral posada en marxa amb el PSOE a Bèlgica, s’impliqui, i no que la taula neixi coixa i només amb la participació del PSC, ERC i els Comuns. Però és que tampoc els republicans tenen clar qui assumiria la presidència de la convenció, ja que aquest càrrec, com la direcció del grup parlamentari, està a expenses de la nova direcció que esculli el partit.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
-
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- PATRIMONI El Museu Britànic s’obre a tornar a Grècia el fris del Partenó
- Protesta UGT convoca una vaga de neteja a Barcelona per Nadal
- Mòbils Els experts aconsellen evitar les pantalles fins als 6 anys
- Medi ambient Els pisos en venda i lloguer hauran de tenir un certificat sobre amiant
- Les conseqüències del temporal La recerca dels quatre desapareguts de la dana no cessa