Enquesta del GESOP
Els espanyols avalen les sancions als mitjans que publiquin notícies falses
Dos de cada tres votants del PP i la meitat dels electors de Vox recolzen la mesura, que agrada en totes les comunitats autònomes
El suport més gran es dona a Catalunya i Galícia, i el rebuig més gran, a Madrid i Castella-la Manxa
Després d’amenaçar durant cinc dies amb dimitir per la investigació judicial a la seva dona, el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar un pla de regeneració democràtica que, mesos més tard, va concretar en 31 mesures de més control sobre els càrrecs públics i límits a la publicitat institucional als mitjans. Entre les iniciatives s’inclouen algunes que afecten els mitjans de comunicació, com un registre de capçaleres i una comissió per detectar i sancionar la difusió de notícies falses. El PP i Vox han arribat a acusar al Govern d’aplicar la censura sobre els periodistes incòmodes amb el pretext de frenar les fake news. Però la idea d’imposar sancions a les persones o els mitjans que publiquin notícies falses compta amb un ampli suport entre els espanyols.
L’Enquesta Política d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica reflexa que tres de cada quatre espanyols, el 76,6%, estan d’acord amb sancionar la difusió de notícies falses per part de mitjans de comunicació, mentre que dos de cada 10, el 19,1%, s’oposen a la mesura i el 4,3% evita pronunciar-se. Malgrat la crispació que la idea ha causat entre els partits del Govern i l’oposició, la majoria de votants de totes les formacions comparteixen la idea de multar els propagadors de mentides per les xarxes. Li donen suport, per exemple, el 66,8% de l’electorat del PP i el 55,1% dels simpatitzants de Vox. La rebutgen, en canvi, el 37,2% dels que van votar Santiago Abascal en les últimes eleccions generals i el 28% dels que van triar la papereta d’Alberto Núñez Feijóo.
Notícies relacionadesA l’esquerra i entre els socis d’investidura de Sánchez, el clamor a favor de les sancions arriba al 86,4% entre els votants del PSOE i al 90,6% en l’electorat de Sumar, i es converteix en unanimitat (100%) entre els que voten ERC i Junts. Entre els votants d’altres partits polítics i entre els indecisos es manté la proporció que tres de cada quatre electors estan d’acord amb aquesta mesura.
El suport a les sancions a mitjans per notícies falses també és majoritari en totes les comunitats autònomes, tot i que destaca el 88,3% de suport que suscita la mesura a Catalunya i el 83% a Galícia. Per sobre del 70% l’avalen els andalusos (76,3%), els canaris (70,1%), els castellanolleonesos (76,3%), els valencians (77,1%) i els bascos (75,5%), mentre que es queden per sota d’aquest percentatge els madrilenys (68,4%) i els castellanomanxecs (65,2%). Aquestes dues últimes són també les autonomies on es registra un rebuig més gran de les multes: 29,5% a la Comunitat de Madrid i 27,8% a Castella-la Manxa. També es dona més d’un 20% de rebuig a les Canàries (23,5%) i Andalusia (22%).
- Morad torna als blocs de la Florida al guanyar el cas del ‘desterrament’
- Illa manté en el seu Govern més de 60 alts càrrecs de l’etapa Aragonès
- Els Castellers de Vilafranca revaliden el títol a Tarragona
- Crim atroç d’un jove de 15 anys a Marsella pel narcotràfic
- Europa es prepara per a la primera missió de defensa interplanetària
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Arrest Un detingut per agredir tres persones, una d'elles una nena d'un any, a Montjuïc
- Calendari laboral Aquest és el pròxim dia festiu que viurà Catalunya
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- La Damm rejoveneix als 70 amb la nova ciutat esportiva