Interior afirma que els Mossos no van demanar reforços per detenir Puigdemont

El ministeri respon al Suprem que va oferir ajuda a la policia catalana i que, "atesa la competència" del cos, no va activar operatius paral·lels

Interior afirma que els Mossos no van demanar reforços per detenir Puigdemont
3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

"En els dispositius de control i vigilància establerts per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a la frontera amb França i en ports i aeroports, no es va detectar en cap moment i fins a la data la presència del pròfug Carles Puigdemont". Així s’assenyala en l’informe que el Ministeri de l’Interior va remetre ahir al magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena, que va demanar explicacions sobre el fallit dispositiu per a la detenció de l’expresident el 8 d’agost, que no va poder evitar una nova fugida del líder del procés a Bèlgica.

Sobre una possible captura de Puigdemont ja en territori nacional, l’informe remès al TS explica que, pels canals habituals de comunicació, els Mossos d’Esquadra van informar al ministeri sobre el disseny del seu dispositiu específic i especial per a la detenció de l’expresident un cop fos localitzat. Així, des del departament liderat per Fernando Grande-Marlaska s’assegura que es va oferir a la policia de la Generalitat qualsevol suport operatiu per part de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que necessités, "però els suport,s més enllà dels habituals prestats a través de la taula de coordinació operativa i d’intercanvi d’informació i intel·ligència, no van ser sol·licitats".

També s’explica al Suprem que, en els dies previs al 8 d’agost, tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil van mantenir activats els controls en fronteres, ports i aeroports i en el conjunt de Catalunya, sobretot a la ciutat i a l’àrea d’influència metropolitana de Barcelona, però, "donada la competència i capacitats operatives dels Mossos d’Esquadra com a policia integral a Catalunya en matèria de seguretat ciutadana, policia judicial i d’investigació criminal i policia administrativa", com estableix l’article 164 de l’actual Estatut d’Autonomia de Catalunya, la Policia Nacional i la. Guàrdia Civil no van activar operatius paral·lels per a la detenció de l’expresident.

En l’informe s’insisteix igualment que la detenció de Puigdemont "ha sigut, és i serà, fins que no es compleixi, un objectiu operatiu per a totes les unitats i serveis policials del Ministeri de l’Interior", i, com tal, està inclòs en la Base de Dades d’Assenyalaments Nacionals des del 3 de novembre del 2017, amb successives modificacions posteriors en funció de les diferents situacions processals de l’expresident.

L’última modificació, recorden, es va realitzar l’11 de juny, quan el magistrat instructor del Suprem va resoldre mantenir en vigor l’ordre de detenció de l’expresident i, per tant, es va incloure a la Base de Dades d’Assenyalaments Nacionals, en l’apartat Ordres de recerca, i del qual es va donar trasllat, a través de les delegacions del Govern, als cossos policials autonòmics als territoris que fan frontera amb França: Ertzaintza, Policia Foral de Navarra i Mossos d’Esquadra.

Quant al control a la frontera, també s’apunta que l’article 67 del Tractat de la Unió Europea garanteix l’absència de controls de persones a les fronteres interiors que, segons el que disposa l’article 22 del Reglament UE, 2016/399, codi de fronteres Schengen, s’han de poder creuar en qualsevol lloc sense que es realitzi cap inspecció fronterera de persones, unes limitacions que dificulten "que qualsevol dispositiu de control policial pugui garantir una impermeabilitat absoluta".

Fronteres

Notícies relacionades

El codi de fronteres Schengen obre la possibilitat de restablir de manera temporal els controls a les fronteres interiors, que han de ser justificats davant la Comissió Europea i la resta d’estats membre perquè suposa una amenaça greu per a l’ordre públic o per a la seguretat interior.

Es detalla també al jutge Llarena que, una vegada coneguda la fuga de Puigdemont, el Ministeri de l’Interior va impartir instruccions al cap superior de la Policia i al general en cap de Zona de la Guàrdia Civil, a través del delegat del Govern de Catalunya, perquè, d’una banda, "s’activessin els recursos operatius i d’intel·ligència extraordinaris dels dos cossos" per localitzar i procedir a la detenció de l’expresident. Aquests dispositius van actuar fins a la mitjanit del dissabte 10 d’agost, però no van donar cap resultat.