El canvi del Govern central amb Illa
Una comitiva de ministres del Govern espanyol celebrava ahir que la seva estratègia a Catalunya hagi donat la presidència al candidat socialista. I que es consumés la divisió entre ERC i Junts.
Als passadissos del Palau de la Generalitat corria ahir l’entusiasme i cert alleujament entre els ministres del Govern central. Una comitiva encapçalada per la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, juntament amb el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños; el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu; el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, i la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, celebrava que la seva estratègia a Catalunya hagi donat la presidència a Salvador Illa. "Per fi", repetien també al sottogoverno.
I és que a l’Executiu central consideren clau poder lluir que l’estratègia de la desjudicialització els ha permès aconseguir el comandament a Catalunya i, de passada, consumar la divisió entre ERC i Junts. Pendents de tots els moviments dels republicans, s’agraïa també l’esforç dels negociadors remant a favor que les bases donessin el seu aval al pacte. Els efectes que tindrà la presidència d’Illa sobre el bloc que va recolzar Pedro Sánchez encara s’han de veure, però des del Govern central es demanava no avançar pantalles perquè Junts, per ara, no ha descartat negociar els Pressupostos Generals de l’Estat. No obstant, a l’Executiu dubten que puguin votar contra les modificacions que requereix el nou finançament català, una cosa que creuen que per molta lluita caïnita que hi hagi amb Esquerra "no podrien explicar als catalans".
Per i per a Illa
El que queda clar és que ara remaran per i per a Illa. El president, que preveu fer la primera reunió del Consell Executiu dimarts vinent, podrà comptar amb el Govern central per marcar perfil a la nova Generalitat socialista amb mesures palpables durant els primers 100 dies. I és que part dels acords forjats amb ERC i els Comuns en depenen. El desplegament d’un nou finançament "singular" –a l’Executiu central es resisteixen a parlar de concert– es posarà en marxa al més aviat possible reunint la comissió bilateral.
Els motors per al traspàs de Rodalies ja estan en marxa, però allà es pot anunciar alguna mesura que sigui palpable per als usuaris. Més enllà de les concrecions del que es pugui pactar, hi ha un altre treball més sinuós, que és el de poder defensar davant els barons socialistes que tant l’amnistia com el pacte econòmic "valien la pena".
Abans que Illa sortís a la plaça de Sant Jaume per saludar els simpatitzants, Montero ha "felicitat Catalunya i Espanya" pel nomenament: "Avui és un dia històric, un gran dia, en què obrim una nova etapa política tant per a Catalunya com per al conjunt d’Espanya". En la mateixa línia s’expressava també Bolaños, bon coneixedor del Palau després d’anys negociant amb ERC i, especialment, amb l’exvicepresidenta Laura Vilagrà, amb qui va aconseguir forjar acords i mantenir un fil de contacte permanent.
Altres prioritats
Notícies relacionadesLluny de voler posar l’èmfasi en el procés, les prioritats les situen ara en l’enfortiment dels serveis públics, una cosa en què també ha volgut incidir Illa. Seguint la doctrina del lema amb què va emprendre la precampanya electoral, "unir i servir", mirarà de crear la nova Generalitat socialista amb l’ambició que es giri full, tot i que el xafardeig sobre la fuga de l’expresident Carles Puigdemont i l’encreuament de dures acusacions amb els Mossos d’Esquadra animava totes les converses. Al Govern continuaven posant sobre els Mossos d’Esquadra la responsabilitat que reaparegués i s’escapés sense més ni més, amb el mal que implica per a la Generalitat que un dels principals trets de l’autogovern, com és la policia catalana, quedi en entredit.
El president va concloure la celebració entrant al seu despatx disposat a començar la ronda de trucades als que l’acompanyaran durant aquest nou mandat.