La debilitat del PSOE al Congrés limita el finançament singular català

El rebuig del PP i de diversos partits d’esquerra deixa poc marge als socialistes

La debilitat del PSOE al Congrés limita el finançament singular català
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Cada vegada que els pregunten pel futur de les negociacions d’investidura perquè Salvador Illa es converteixi en el nou president de la Generalitat, Pedro Sánchez i els seus ministres diuen que "la democràcia té els seus temps" i posen l’exemple d’Euskadi. Allà, expliquen, van passar gairebé dos mesos des de les eleccions autonòmiques fins a la firma de l’acord entre el PNB i el PSE. En privat, no obstant, l’Executiu reconeix que la negociació catalana és molt més complexa que la basca.

De les converses entre el PSC i ERC no només depèn la governabilitat a Catalunya, sinó també a Espanya, ja que una repetició dels comicis faria gairebé impossible l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any que ve, perquè tant els republicans com Junts negarien el seu suport en un context de nova cita amb les urnes per tornar a elegir el Parlament. Però hi ha un altre argument per diagnosticar la dificultat de l’escenari català: ERC demana un finançament "singular" i els socialistes estan disposats a estudiar-lo, però aquí topen amb la debilitat del PSOE al Congrés, on necessita tot el bloc que va recolzar la reelecció de Sánchez al capdavant de la Moncloa per treure qualsevol iniciativa.

Alta dificultat

"ERC sap que nosaltres no podem prometre un canvi de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes", assenyala un important membre del Govern. Una modificació de la norma només sortirà aprovada si compta amb el suport de partits com Compromís, el BNG i CHA, que ja han deixat clar que no hi votaran a favor llevat que també suposi un nou règim per a la Comunitat València, Galícia i Aragó, cosa que la Moncloa no contempla.

L’altra sortida seria canviar el sistema de finançament de règim comú, que s’aplica a tots els territoris tret d’Euskadi i Navarra, però per a un projecte d’aquesta envergadura es necessita el concurs del PP, que governa en 11 de les 17 comunitats. Els conservadors no estan disposats a obrir un meló que abocaria a un xoc entre els seus presidents autonòmics, que defensen mètodes diferents i contradictoris per abordar el càlcul.

Notícies relacionades

Així que el marge del Govern aquí és molt ajustat. Els col·laboradors de Sánchez ja l’hi han fet arribar a ERC, que continua reclamant una fórmula semblant al concert basc, pel qual Catalunya recaptaria la totalitat dels impostos de la comunitat i després liquidaria amb l’Estat en concepte de solidaritat interterritorial i sosteniment dels serveis comuns.

La Moncloa rebutja un enfocament d’aquest tipus, perquè quedaria fora de la Constitució, que sí que recull expressament el cas basc. "Estem buscant fórmules imaginatives", explica un ministre, que evita concretar amb l’objecte de l’hipotètic acord amb ERC.

Temes:

Govern PSOE