Viatges, reunions i altres indicis
El jutge detalla en la seva interlocutòria els indicis sobre els investigats per la trama russa del procés. De Mas i Puigdemont en destaca el «lideratge» i «el control de les accions que duien a terme els seus quadros directius».
El jutge Joaquín Aguirre assenyala en la seva interlocutòria per la qual obre una investigació per alta traïció els indicis que hi ha respecte a cadascuna de les persones que seran investigades per la trama russa del procés.
ARTUR MAS
"L’estratègia del procés dirigida a aconseguir el suport i reconeixement internacional d’una eventual Catalunya independent sorgeix i evoluciona amb rapidesa des de l’any 2012, quan en un context de greu crisi econòmica, la negativa del Govern central a un pacte fiscal per a Catalunya sol·licitat pel llavors president de la Generalitat, Artur Mas Gavarró, i el posterior avanç de les eleccions autonòmiques acceleraria el projecte independentista. Va ser en aquestes eleccions quan CIU es va presentar a les urnes amb un projecte independentista per primera vegada en el seu programa".
CARLES PUIGDEMONT
"Tant Artur Mas com Carles Puigdemont tenien el lideratge i el control de les accions que duien a terme els seus quadros directius, disposaven de la capacitat de suspendre, interrompre o modificar les activitats dirigides a contactar amb actors d’influència russos, i els interessos d’aquells eren contraris a l’Estat espanyol que representaven".
"Terradellas (exresponsable de relacions internacionals de CDC) o Alay (cap de l’oficina de Puigdemont) decidien com i amb quines persones contactar per aconseguir l’objectiu: suport i reconeixement internacional (rus en aquest cas) d’un Estat català independent". Dies abans de la declaració unilateral d’independència (DUI), es va reunir a la seva residència oficial, després de la mediació del seu amic Víctor Terradellas, amb els presumptes emissaris russos Nicolai Sadovnikov i el que es va presentar com a exgeneral Serguei Motin.
VÍCTOR TERRADELLAS.
"S’ha confirmat que Terradellas es va desplaçar a Moscou entre els dies 27 i 29 de setembre del 2017, on l’estava esperant N. per entrevistar-se junts amb l’intermediari rus, com havien concertat prèviament. Aquest intermediari va ser Markov (Serguei Markov, exdiputat oficialista rus), que va admetre haver-se reunit amb diversos representants catalans en relació amb el procés independentista de Catalunya". A petició de l’empresari català Jordi Sardà Bonvehí, va facilitar abans de la declaració unilateral d’independència (27 d’octubre del 2017) dues entrevistes amb Carles Puigdemont, el seu amic, a la residència oficial de l’expresident, amb els presumptes emissaris russos.
En un xat del 25 d’octubre del 2017, un tal Miquel (el jutge l’identifica com l’empresari Miguel Casals) informava Puigdemont, des del telèfon de Terradellas, de la reunió que tots dos havien mantingut "amb unes persones de les quals havien de rebre contestació en 24 hores i que abans de fer res tindrien una videoconferència amb Pu, que ben bé podien ser les inicials de Vladímir Putin".
FRANCESC DE DALMASES
"Francesc Dalmases (diputat de Junts) era el soci de Terradellas a la fundació Catmon i va organitzar part del seu viatge a Moscou entre els dies 27 i 29 de setembre del 2017" quan l’excàrrec de CDC es va entrevistar amb Markov. "El viatge va ser gestionat per Dalmases, que va fer la reserva dels bitllets d’avió i els tràmits de la carta d’invitació necessària per obtenir el visat".
El 28 de setembre del 2017, Terradellas va escriure a Dalmases per donar-li feedback de la reunió mantinguda i informar-lo de la bona sintonia que havia tingut amb l’emissari del Kremlin i la celebració d’una segona reunió l’endemà". A més, uns dies abans de la DUI, Dalmases també va contactar amb l’expert mediador en resolució de conflictes Jonathan Nicolas Powell, que va ser cap de Gabinet del primer ministre del Regne Unit Tony Blair i actualment és director de l’Agència Inter Mediate.
JOSEP LLUÍS ALAY
Va viatjar a Moscou en tres ocasions. En una i a través de l’empresari rus establert a Barcelona,Alexander Dmitrenko va conèixer Artem Lukoianov, fill adoptiu de Vlasilav Shurkov, anomenat el cardenal gris, un influent i misteriós exassessor personal del president rus, Vladímir Putin. En aquests viatges, Alay va tenir una trobada, en el marc d’una conferència universitària, amb "els exmembres dels serveis d’intel·ligència russos i parella, Elena Stanislavovna Vavilova i Andrei Olegovitx Bezrukov".
ELSA ARTADI
Va ser la directora de la campanya electoral de JuntsxCat per a les eleccions a la Generalitat de Catalunya, convocades pel Govern d’Espanya, després de l’aplicació de l’article 155, que van tenir lloc el desembre del 2017, estant Carles Puigdemont escapat a Bèlgica".
ALEXANDER DMITRENKO
Empresari rus establert a Barcelona i amic d’Alay. Va viatjar a Moscou amb el cap de l’oficina de Puigdemont en dues ocasions. Des de la seva arribada a Catalunya el 2007, "es va posicionar en els cercles secessionistes com un facilitador de l’establiment de sinergies comercials russocatalanes, a través de les quals va crear diferents empreses, de dubtosa activitat i credibilitat, entre les quals va destacar el lobby amb seu social a Londres Catrus Capital. El Govern espanyol li va denegar la nacionalitat espanyola per la seva connexió amb "els serveis d’intel·ligència russos, dels quals rep missions".
Notícies relacionadesGONZALO BOYE
L’advocat de Puigdemont i Alay també figura entre els investigats. El jutge escriu sobre ell que va tenir "una sèrie de converses per missatgeria instantània que revelen de manera inequívoca els seus contactes amb alts dirigents del Kremlin, ja que es refereixen a la necessitat que Puigdemont no critiqui la tasca de Putin respecte al dissident Navalny i que tampoc critiqui el president de Bielorússia, Viktor Lukaixenko. Tots dos també van viatjar a Rússia per entrevistar-se amb els més alts capos de la màfia russa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- El Girona es derrota a si mateix
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes