Tensió a Defensa per activitats de la intel·ligència ucraïnesa a Espanya

Les autoritats no veuen que sigui un cas d’espionatge, però sí com una extralimitació de Kíiv vigilant possibles amenaces contra la seguretat

Tensió a Defensa per activitats de la intel·ligència ucraïnesa a Espanya
5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La missió EUMAM-UA de formació de soldats ucraïnesos per a la defensa del seu país va superar al maig els 4.000 efectius ja instruïts a Espanya, i ha provocat reiterats missatges d’agraïment de les autoritats d’Ucraïna, però l’engranatge funciona no sense cruixits. Uns treballs de contraintel·ligència per part d’agents del servei secret ucraïnès en aquest país han causat friccions entre la direcció de les Forces Armades i el comandament polític de Defensa, confirmen a EL PERIÓDICO fonts del departament que dirigeix la ministra Margarita Robles.

No es tracta d’un cas d’espionatge a Espanya, ni així ho han interpretat les autoritats, però sí d’una extralimitació del SBU –servei d’intel·ligència ucraïnès– vigilant possibles amenaces contra la seguretat dels contingents de reclutes que es formen en casernes situades, entre altres punts, a Toledo, Cadis i a la localitat gironina de Sant Climent Sescebes.

Un moment de tensió va tenir lloc al gener, en l’apogeu d’EUMAM-UA, quan un oficial del SBU va sortir de la seva base a Toledo, sense documentació, per circular per Espanya i en tasques no autoritzades, com buscar informació sobre ciutadans amb nacionalitat espanyola influïts o compromesos amb el Kremlin.

Indagacions a Madrid

L’agent que va sortir del seu aquarterament en l’Acadèmia d’Infanteria de Toledo va viatjar a Madrid en la primera setmana de gener, segons fonts militars. El seu objectiu era obtenir dades sobre activistes i entitats prorusses que promouen o participen en esdeveniments com xerrades en clubs i la Marxa del Regiment Immortal, que cada primavera commemora al carrer la victòria soviètica sobre els nazis en la II Guerra Mundial.

En aquest entorn no només hi ha russos, també simpatitzants amb nacionalitat i documentació espanyola, cosa que va provocar la irritació del comandament de l’Exèrcit quan l’agent va ser sorprès. Després de rebre un informe intern relatant els fets, en la setmana del 15 de gener la direcció de l’Estat de Major de la Defensa, que dirigeix l’almirall Teodoro Esteban López Calderón, va decidir l’expulsió d’Espanya de l’agent descobert. L’ordre va quedar sense efecte perquè el comandament polític del ministeri de Defensa va demanar que no s’executés, per evitar un desacord amb les autoritats ucraïneses.

Intel·ligència i contraintel·ligència

La col·laboració entre els serveis d’intel·ligència d’Espanya i Ucraïna ja estava en marxa abans que, el 28 de maig i a la Moncloa, els presidents Sánchez i Zelenski firmessin l’acord de defensa entre els dos països. En un dels punts principals d’aquest acord queda escrit un pacte de cooperació en matèria d’intel·ligència i contraintel·ligència, però a la pràctica es comparteix informació des de fa més de dos anys, segons fonts de la Seguretat de l’Estat.

Espanya ha pal·liat la seva falta d’informació sobre l’àrea nord-est d’Europa –apressant amb el començament de la guerra– amb una antena estable del CNI a Ucraïna. Al seu torn, Kíiv envia agents seus d’intel·ligència a Espanya amb coneixement de l’Estat. Un flux d’un altre tipus es va fer més freqüent des del començament de la missió EUMAM-UA, el mes de desembre del 2022.

Es tracta d’oficials de l’ucraïnès Servei de Seguretat (SBU), que depèn del president Volodímir Zelenski i és la principal agència d’espionatge del país. El seu director, Vasil Vasilievich Maliuk, és un objectiu prioritari per a Moscou.

La presència d’agents amb els relleus de reclutes ucraïnesos –membres del SBU i no de la Direcció d’Intel·ligència Militar (GUR, en caràcters llatins), que depèn del ministeri ucraïnès de Defensa– ha sigut detectada per l’Exèrcit en almenys tres ocasions, dues a Toledo i una a Cadis. Venen a Espanya acompanyant els soldats que rebran ensinistrament de combat o de maneig d’artilleria antiaèria i carros, entre altres matèries.

Sense segell al passaport

Els agents del SBU que viatgen amb els contingents ucraïnesos arriben uniformats com els altres, en vols "base a base". O sigui, parteixen d’un aeròdrom militar a Polònia i aterren a Torrejón, Saragossa o Rota. Com que el vol és íntegrament militar i el passatge es mantindrà aquarterat durant el seu curs, els soldats no passen control de passaport ni segellen visats. Tampoc el passen els agents d’intel·ligència que els flanquegen, que estaran amb els soldats durant tota la seva estada a Espanya i se n’aniran amb ells al terme del curs.

Ja han tingut lloc almenys 17 d’aquests vols des de l’última tardor, contractats per les Forces Armades espanyoles i molts amb un passatge nombrós: un amb 195 persones de tornada a Ucraïna, el 17 de maig; o un altre d’arribada el 16 de desembre amb 201 nous alumnes per seguir un mòdul de Basic Recruit, o formació bàsica per al combat.

En aquests trasllats poden coincidir amb la tropa rasa integrants d’unitats més especialitzats. Quaranta d’ells van arribar el 8 de gener per aprendre el maneig de les bateries antiaèries de míssils Hawk, i se’n van anar el 5 de febrer. Entre els últims vols, l’1 de juny un va portar una nova rotació de 200 militars que rebran ensenyament operatiu bàsic.

Les fonts consultades creuen que Ucraïna desplega aquests agents del SBU per donar seguretat, i també vigilar, les seves tropes. Aquesta tasca inclou no només evitar que algun recluta incorri en mal comportament, es baralli, s’emborratxi o se’n vagi de la base, també consisteix a prevenir sabotatges contra el contingent. Va ser en el marc de l’avaluació d’aquesta amenaça que l’agent detectat movent-se per Madrid mirava d’obtenir informació sobre la influència russa a Espanya... que afecta també ciutadans espanyols.

Aquest cas no ha sigut l’únic grinyol en l’engranatge. També hi ha hagut discussions en Defensa sobre un detall no poc important de seguretat: el filtrat de seguretat dels intèrprets que tradueixen als reclutes els ensenyaments que els donen els militars espanyols, i que treballen en un servei externalitzat que es cobreix per contracta.

Notícies relacionades

En el programa d’ensenyament hi ha nombroses matèries que impliquen l’explicació del maneig d’explosius, la seva desactivació o el seu ús. És un coneixement que pot resultar perillós si queda fora de control quan acabi la guerra.

Un informe militar intern va alertar el comandament polític de Defensa sobre aquest risc, confirmen fonts de l’Exèrcit. Extremar mesures de seguretat sobre la selecció d’intèrprets, asseguren fonts del Ministeri, va ser una de les raons que va portar el ministeri a canviar l’anterior contracte l’estiu passat, avui en mans d’Eulen i valorat en set milions d’euros. Aquestes mateixes fonts asseguren que ara "tots els intèrprets estan perfectament avaluats i controlats, en les condicions de màxima seguretat", i el clima en la missió EUMAM és "d’una gran cordialitat".