Pensar per viure dues vegades

Prendre’s un temps de reflexió per decidir sembla marcar els nous temps polítics. És una manera d’admetre públicament que la voràgine quotidiana impedeix pensar. I tot i que el líder s’envolti d’altres que ho facin per ell, no és el mateix perquè al final igualment l’última paraula serà la seva. Tan personal i intransferible que tots l’atribuiran a qui públicament està cridat a anunciar-la. Si el resultat és positiu, eixamplarà l’ego i fomentarà el lideratge. Fins i tot el cabdillatge. Si és negatiu, empenyerà a la decepció si no a altres alteracions. Així doncs, sempre hi haurà el risc afegit d’algun trastorn de la conducta. Tot està diagnosticat.
En ocasions és imprescindible remarcar el que és obvi. Per exemple, que pensar és bàsic perquè qui no pensa no existeix. O pitjor: qui no vol fer-ho és un fanàtic, qui no pot fer-ho és un idiota i qui no s’atreveix és un covard. Els grans filòsofs ho van deixar tot escrit. En tots els sentits. Per això és recomanable recuperar la història del pensament a les aules i contractar per a llocs clau en les empreses graduats en matèries humanístiques com va receptar la pandèmia.
En aquest sentit, ni els seus rivals neguen a Pedro Sánchez la seva capacitat de trencar motllos marcant els temps. Línies de comportament personal i polític àmpliament comentades que semblen haver inspirat per emular-lo Oriol Junqueras Vies (Barcelona, 11 d’abril de 1969).
Els mals resultats d’Esquerra Republicana de Catalunya en les eleccions del 12 de maig van portar el seu president fins al diumenge passat a anunciar que abandonava el càrrec després de 13 anys per donar-se un temps a si mateix, buscar la tranquil·litat que l’últim decenni li ha negat, plantar-se i llançar-se a la carretera per escoltar i preparar així el seu retorn amb més força, menys fissures i millors aliats.
Aquella decisió ha trobat un aval complementari en els últims i encara pitjors resultats europeus, que, aguditzant la crisi del partit llargament dissimulada, han fet recuperar decisions que de nou semblen més fruit del temor que de la raó.
La capacitat intel·lectual d’Oriol Junqueras, que no és menor, es veu ara estimulada per la necessitat de trobar l’equilibri que el seu partit tradicionalment s’ha negat a aplicar. I tot i que l’historiador ho sap millor que ningú perquè els exemples ja van aparèixer al cap de poc d’haver-se fundat la formació, els que ho han intentat més recentment – temps del tripartit – l’hi podrien explicar mostrant-li les seves irritades cicatrius.
Àrdua tasca
Notícies relacionadesLa tasca és àrdua i el resultat, incert. Haver assumit personalment i físicament les conseqüències de l’error del 2017 ja no sembla suficient per injust que sigui. L’èpica penja al cartell del seu etern rival i la recriminació a la foto de la companya fugida. Tot i així, diu que vol parlar bé passat. Les seves creences religioses, la seva experiència vaticana i la seva capacitat retòrica l’hi faciliten. D’això s’ha servit hàbilment perquè, en els moments negres, les homilies de Junqueras s’acceptaven millor que els discursos d’altres.
La pregunta és si aquesta nova època compra aquells vells abillaments i si davant qualsevol pregunta compromesa val com a resposta una frase il·lustrada que sonant bé concreti poc. O la més repetida que tot és molt complicat. Dubte raonable.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- Sánchez insisteix a "salvar el vaixell" però perd un altre peó
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Educació El psicòleg Álvaro Bilbao recorda les cinc preguntes que has de fer al teu fill abans que sigui tard
- Obesitat a Espanya: una pandèmia que causa una de cada cinc morts evitables
- Estudi de la personalitat Què significa desbloquejar el mòbil cada poc temps, segons la psicologia
- Salut ¿Per què els mosquits sempre et piquen a tu? La ciència ja té la resposta
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats