El Suprem justifica el veto a Delgado per l’activitat de Garzón

El Suprem justifica el veto a Delgado per l’activitat de Garzón
1
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

A principis de maig el Tribunal Suprem va tombar el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de Sala de Drets Humans i Memòria Democràtica, cosa que va suposar un nou qüestionament a la política de nomenaments d’Álvaro García Ortiz. L’assumpte no ha pogut ser analitzat de nou pel Consell Fiscal, en espera que es notifiquessin les tres sentències completes de l’alt tribunal sobre aquesta qüestió. Per la seva banda, el fiscal general de l’Estat ha mostrat públicament el seu interès que Delgado pugui aspirar de nou i reprendre la seva feina al considerar-la la més adequada per al lloc.

Notícies relacionades

Però ahir es va conèixer la primera de les sentències, i en aquesta el Suprem apunta a una raó objectiva que impediria Delgado superar el nou tràmit. Es tracta de l’"activitat mercantil" desenvolupada pel seu marit –l’advocat Baltasar Garzón– al seu despatx Ilocad, que segons el parer de l’alt tribunal fa que l’exministra de Justícia incorri en una de les causes de prohibició per exercir de fiscal en un àmbit concret contemplades al mateix Estatut Orgànic de la Fiscalia.

En l’article 58 de l’estatut es diu que els fiscals no poden exercir "en les fiscalies que comprenguin dins de la seva circumscripció territorial una població en la qual el seu cònjuge o persona a qui es trobi lligat de forma estable per anàloga relació d’afectivitat exerceixi una activitat industrial o mercantil que obstaculitzi l’imparcial acompliment de la seva funció".