Sánchez i Feijóo volen que les europees serveixin per erosionar el rival
El cap de l’oposició va plantejar les europees com un "plebiscit" i el president va recollir el guant, però no han aconseguit mobilitzar l’electorat
L’endimoniat cicle electoral que va començar fa poc més d’un any amb les municipals i autonòmiques, d’allà va passar a les generals, les gallegues, les basques i les catalanes, posa aquest diumenge el punt final amb uns comicis europeus dominats pels assumptes domèstics, sense gaire focus en els comunitaris. Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo arriben amb les seves relacions encara més deteriorades, enfrontats per la investigació a la dona del president i les relacions amb la ultradreta, però els dos dirigents coincideixen en almenys una cosa. Els dos volen que aquesta cita amb les urnes serveixi per acabar políticament amb el seu rival.
El PP confiava a principis d’aquest any, després de la seva majoria absoluta a Galícia, a aconseguir una àmplia victòria sobre el PSOE en les europees, els primers comicis d’àmbit nacional després d’haver-se aprovat la polèmica amnistia del procés pactada per Sánchez amb ERC i Junts a canvi del seu suport a la investidura. Els populars parlaven de vuit o fins i tot deu punts de diferència, un resultat que faria insostenible la continuïtat del cap de l’Executiu. Es tractava, més enllà de l’elecció dels 61 eurodiputats espanyols, d’un "plebiscit" sobre Sánchez.
Felicitat fugaç
Però aquest feliç escenari s’ha anat dissipant amb el pas de les setmanes. Les enquestes de dilluns, últim dia en què la llei permet publicar-les abans de la cita amb les urnes, van reflectir que el PSOE havia anat de menys a més i el PP de més a menys. La majoria dels sondejos van concloure que la situació s’acosta a l’empat, així que els socialistes han donat la volta al missatge dels conservadors. El "plebiscit", va assegurar dimecres la seva cap de llista, la vicepresidenta Teresa Ribera, és sobre Feijóo. Perquè si el desenllaç aquest diumenge no compleix les expectatives que s’havia traçat el líder del PP, els principals líders territorials del seu partit, com la madrilenya Isabel Díaz Ayuso i l’andalús Juan Manuel Moreno, poden començar a moure-li la cadira, com van fer amb Pablo Casado el 2022.
Cridada a formar part de la nova Comissió Europea que els diferents governs negociaran i després haurà de ser avalada per l’Eurocambra, Ribera (com Dolors Montserrat, la seva contrapart al PP) ha tingut un protagonisme escàs aquestes dues setmanes. Sánchez, igual com Feijóo, l’ha copat gairebé tot durant l’agra campanya, que va començar marcada amb el reconeixement d’Espanya a l’Estat de Palestina i ha acabat amb la dona del cap de l’Executiu, Begoña Gómez, en primer pla.
Aquest dimarts, Juan Carlos Peinado, titular del Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid, va donar a conèixer que Gómez havia sigut citada a declarar el 5 de juliol com a investigada per presumpta corrupció i tràfic d’influències. Aquell mateix dia, a última hora, Sánchez va divulgar una nova carta a la ciutadania, un moviment que ja va portar a terme fa un mes i mig, quan va transcendir que la seva dona estava sent investigada. Va tornar a defensar la innocència de Gómez en un cas iniciat per Manos Limpias, una organització d’extrema dreta, però a diferència de la primera missiva no va prendre uns dies per decidir si "val la pena" continuar al Govern davant aquesta campanya del "fang". Al contrari: "No em faran defallir".
En la direcció del PSOE creuen que l’anunci en plena campanya que Gómez havia sigut citada, quan el jutge encara ha d’obtenir nous testimonis i compta amb un informe de la Guàrdia Civil que no aprecia indicis de cap delicte, és un moviment tan "bast" per "influir" en les eleccions, beneficiant el PP, que tindrà l’efecte contrari al buscat: mobilitzar l’electorat progressista. En uns comicis com els europeus, on la circumscripció és única i la participació sol ser baixa, per sota del 50%, la necessitat d’activar els teus votants és crucial.
Després, els Pressupostos
Si els socialistes mantenen o si superen aquest diumenge el 33% dels vots que van aconseguir el 2019 i queden per davant o ben a prop del PP, els col·laboradors de Sánchez asseguren que tindran força de sobra per poder tirar endavant els Pressupostos Generals de l’Estat del 2025.
Feijóo ha anat de més a menys: les expectatives, que el PP gestiona malament, van començar molt altes i s’han anat retallant. Dijous, en el míting de Callao, al centre de Madrid, el cap dels populars va començar a introduir la paraula "empat", perquè vagi calant davant la possibilitat que això és el que acabi passant diumenge a la nit. Ayuso ja va dir en aquest acte que no es poden cometre els "errors" de la campanya de les generals i donar-ho tot per guanyat. Al PP de Madrid no s’obliden de la campanya Verano azul de l’any passat, quan el vicesecretari Borja Sémper va fer una roda de premsa descalç sobre la sorra, en una imatge que transmetia relax i poca tensió política.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- LES CINC CLAUS TÀCTIQUES Lamine Yamal munta una botiga de llaminadures a Montjuïc
- Tribunals Un jutjat investiga Joan Laporta per estafar 4,7 milions d’euros a una família que va guanyar la Primitiva
- Crònica rosa El City motiva la ruptura de Guardiola
- 220 alumnes Tanca l’escola Mireia per falta d’alumnes després de 65 anys
- Funció pública. Addicional al 2% Augment del 0,5% en el sou dels funcionaris
- Israel ajorna la votació de l’alto el foc a avui mentre redobla els atacs a Gaza
- El Consorci de la Zona Franca invertirà fins a 70 milions en oficines 4.0
- Pronovias vol tornar a créixer amb desfilades pròpies i els EUA en l’horitzó
- Areas s’adjudica un concurs a l’aeroport d’Orlando
- Hotelbeds sortirà a borsa al febrer amb una valoració de 5.000 milions