Sánchez evita interferir amb Illa i allunya la foto amb Puigdemont

El cap del Govern refreda la reunió amb l’expresident promesa ja amb l’amnistia a fi de no perjudicar la negociació del PSC

Pedro Sánchez

Pedro Sánchez / JESÚS HELLÍN / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La tortuosa tramitació de la llei d’amnistia culmina avui. El Congrés donarà definitivament llum verda a la mesura de gràcia, i deixarà la seva aplicació en mans dels jutges. Pedro Sánchez es va comprometre a entrevistar-se amb l’expresident Carles Puigdemont i l’encara president d’ERC, Oriol Junqueras, després de l’aprovació de la norma, però el Govern deixa ara aquesta foto en l’aire. "No farem res que interfereixi en la negociació de Salvador Illa", trasllada un dels ministres del nucli dur del cap de l’Executiu, amb referència al procés d’investidura a Catalunya.

Tant en la direcció del PSOE com a la Moncloa insisteixen a donar plena autonomia al líder del PSC en les seves negociacions per convertir-se en el pròxim president de la Generalitat. El seu paper, remarquen, es redueix a una sola paraula, "ajudar", fins al punt que diuen que deixaran a les seves mans la decisió de si resulta convenient o no fer la reunió entre Sánchez i Puigdemont. Tot això, a l’espera que l’expresident posi data a la seva tornada. "Illa gaudeix de l’absoluta confiança del president del Govern", destaquen els col·laboradors de Sánchez.

Notícies relacionades

Els socialistes tenen clar que el PSC i Junts representen les dues alternatives per al Govern, així que difícilment es podran produir acords entre les dues forces. La seva aposta perquè Illa es converteixi en el pròxim president de la Generalitat és que ERC acabi donant el seu suport per a un Govern en solitari. De fet, valoren de manera positiva que s’estigui produint un pacte tàcit per no airejar les converses per formar la Mesa del Parlament, el pròxim 10 de juny, just un dia després de les eleccions europees. La composició de l’òrgan de govern de la cambra catalana marcarà en bona mesura per on van les negociacions i les possibilitats d’Illa d’obtenir vots per arribar a la Generalitat.

Davant el debat intern que hi ha en les formacions independentistes després d’haver-se trencat la seva majoria, els socialistes recepten calma i traslladen que Illa "no té pressa". Així, la foto amb Puigdemont estarà condicionada per uns terminis per a la investidura, amb el 25 d’agost com a data límit, a més dels possibles canvis orgànics en les forces independentistes.