El PP es llança a tapar la fuga a Vox i persegueix el tu a tu amb Sánchez

El líder popular afirma que Meloni no és "homologable" a l’extrema dreta

El PP es llança a tapar la fuga a Vox  i persegueix el tu a tu amb Sánchez
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

El PP sempre ha plantejat les eleccions europees –les primeres en què tots els espanyols voten després de la investidura de Pedro Sánchez– com una segona volta de les generals, un plebiscit contra el president i els seus pactes –sobretot la llei d’amnistia– o una pugna directa entre populars i socialistes. Però en les últimes setmanes han passat moltes coses. Vox va mantenir el seu escó al País Basc i va aguantar els 11 parlamentaris catalans el 12 de maig malgrat el creixement del PP. Els últims dies, el partit d’ultradreta ha guanyat protagonisme gràcies al conflicte diplomàtic entre Espanya i l’Argentina després del pas del seu soci, Javier Milei, per Madrid.

Els populars van quedar en terra de ningú durant unes hores, atrapat entre Moncloa i Vox però han tornat a agafar impuls i el to serà encara més dur en les pròximes dues setmanes, buscant recuperar la idea del plebiscit amb només dues opcions: Sánchez o Feijóo. Tapar la fuga de vots cap al partit de Santiago Abascal és una necessitat de primer ordre. El PP vol una distància contundent sobre el PSOE (malgrat que el CIS situa els socialistes al davant, la resta d’enquestes parlen d’una victòria conservadora) i només ho aconseguirà si uneix el vot de la dreta.

La divisió de l’electorat penalitzarà el PP. I assumint que Vox creixerà perquè està fort i perquè en els passats comicis europeus (2019) només va tenir tres eurodiputats, els populars donaran totes les batalles en disputa dins de la dreta.

Ja han confirmat que instaran Sánchez a comparèixer a la comissió d’investigació al Senat i no pensen afluixar en tot el que té a veure amb l’activitat empresarial de Begoña Gómez, encara que no facin desfilar la dona del president per la Cambra alta. La setmana parlamentària tan dura per a l’Executiu –li van tombar la seva proposta sobre proxenetisme i van retirar la llei del sòl per no patir cap altra derrota– també serà explotada pel PP.

Feijóo a Barcelona

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, es va referir ahir a un dels aliats de Vox, la formació d’ultradreta italiana Germans d’Itàlia, liderada per Giorgia Meloni, del qual va afirmar que no li sembla "un partit homologable a altres que es consideren d’extrema dreta a Europa". El líder popular va matisar segons després que el plantejament del PPE no és una "aliança amb l’extrema dreta".

Notícies relacionades

En una conversa amb el president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, el dirigent popular va reconèixer "trobar a Itàlia condicionaments" que els fan ser "més optimistes" de cara al futur escenari que surti després de les eleccions europees del 9 de juny. Preguntat sobre la possibilitat de necessitar suports d’altres forces –com l’extrema dreta– perquè el PPE aconsegueixi liderar la Comissió Europea, Feijóo va respondre que buscaran els suports en els liberals i "treballaran per a un bon resultat" perquè els liberals siguin "un complement".

Hores després, el líder nacional es va desplaçar a la Font de Montjuïc per obrir la campanya amb la candidata, Dolors Montserrat. Feijóo va demanar sortir a votar el 9 de juny per "recuperar la reputació internacional", que, al seu parer, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet perdre a Espanya.