Espanya eleva la crisi amb l’Argentina i retira l’ambaixadora a Buenos Aires

Albares diu que la decisió és «definitiva» i que no respon a interessos electoralistes / Milei qualifica Sánchez de "covard" i l’acusa d’haver "embrutat" les relacions entre els dos països

Espanya eleva la crisi amb l’Argentina i retira l’ambaixadora a Buenos Aires
4
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La crisi diplomàtica amb l’Argentina escala cada 24 hores. El Govern va decidir ahir "retirar definitivament" l’ambaixadora espanyola a l’Argentina, María Jesús Alonso, com a represàlia contra els nous insults pronunciats per Javier Milei contra el president, Pedro Sánchez, i membres del seu Executiu. "Retirada definitiva", va recalcar el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, després del Consell de Ministres. El cap de la diplomàcia espanyola també va recordar les tres mesures inèdites que ha pres en tres dies: trucada a consultes de l’ambaixadora espanyola (una retirada temporal però que ja va definir com "sine die"), la convocatòria de l’ambaixador argentí a Madrid per exigir-li disculpes i, ara, la "retirada definitiva" de la cap de missió i la reducció del rang de representació al d’"encarregat de negocis". Ahir, Milei va tornar a carregar contra Sánchez i les seves ministres: "És tan covard que va necessitar enviar a pegar-me per dones".

La portaveu del Govern, Pilar Alegría, va carregar contra aquestes declaracions masclistes del president argentí. "No és qüestió de faldilles o pantalons, és qüestió de respecte", va assenyalar per afegir que, si les dones tenen veu, "no és covardia, és igualtat". Com ja va fer el mateix Sánchez abans de les polèmiques declaracions de Milei, el va emmarcar com a representant de la "internacional ultradretana". Davant els seus "atacs" i "desqualificacions" va posar en relleu el feminisme com "més necessari que mai".

Sobre l’ús electoralista d’aquest xoc diplomàtic, a les portes de la campanya de les europees en les quals Sánchez s’erigeix com a dic de l’"onada ultra", Albares va ser taxatiu. "És absurd dir i pensar això", va assegurar, per concloure que "tothom va poder sentir en directe" les paraules del president argentí.

A Ferraz també van negar un ús electoral d’un assumpte "ja per si mateix prou desagradable", però diuen que "aquesta és la realitat". Si en les eleccions generals els socialistes van aconseguir una mobilització de l’electorat progressista, en contra dels pronòstics, amb una campanya en la qual van insistir en l’amenaça d’un govern del PP condicionat per Vox, ara busquen repetir la gesta mirant de situar Espanya com a principal mur de contenció davant les "dretes reaccionàries".

¿Per què ha retirat Espanya l’ambaixadora en aquesta crisi i no en d’altres d’iniciades per altres països, com Israel, Algèria o el Marroc? "Som davant un cas únic, no només per a aquest govern, sinó en les relacions internacionals. No existeixen precedents d’un cap d’Estat que acudeixi a la capital d’un altre país per insultar les seves institucions i fer una ingerència flagrant en assumptes interns. Es produeix a més quan havíem ofert de bona fe tota l’hospitalitat que mereix", diuen.

El conflicte verbal amb el president de l’Argentina va començar el 3 de maig, quan el ministre de Transports, Óscar Puente, va acusar el president de l’Argentina d’aparèixer en la televisió "prèvia a la ingesta o després de la ingesta de substàncies".

Contra Óscar Puente

La Casa Rosada va respondre amb un comunicat del 6 de maig dirigit contra Sánchez: "Té problemes més importants dels quals ocupar-se, com les acusacions de corrupció que cauen sobre la seva dona, assumpte que el va portar fins i tot a avaluar la seva renúncia".

El cap de setmana, Milei va assistir a Madrid al conclave de la ultradreta global organitzat per Vox. Allà va ser on va carregar contra els "esquerrans" (l’esquerra) i contra l’Estat del benestar, i on va esmentar la presumpta corrupció de Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez.

Ahir, Milei es va vantar. "La gira per Espanya ha demostrat que soc el màxim exponent de la llibertat a escala mundial. Soc en una altra lliga". El president argentí es va desentendre de qualsevol tipus de responsabilitat en la crisi. Al parlar amb el canal de notícies TN, va dir que va ser Sánchez qui "va embrutar la relació diplomàtica entre dues nacions molt agermanades". No obstant, "no es trencarà" el vincle perquè no "la construeixen els mandataris, la construeix la gent".

Segons ell, la reacció de la diplomàcia espanyola pels greuges a Sánchez i la seva dona, Begoña Gómez, ha sigut coordinada des de Buenos Aires amb el kirchnerisme, que actualment es troba en l’oposició. "A la seva dona no la vaig esmentar. Llavors, principi de revelació, s’autoincrimina. Se’n va fer càrrec, cosa que demostra que està brut".

Torna a Madrid al juny

Notícies relacionades

Milei va apuntar especialment contra el seu antecessor en l’Executiu, Alberto Fernández, que té relació amb Sánchez. D’acord amb el president, Fernández es desentrampa com a "assessor" del president espanyol.

El president argentí tornarà a Madrid el 21 de juny per rebre un premi de l’Institut Juan de Mariana. I va avisar: "Veurem fins on li arriba el totalitarisme en sang. Avís, jo viatjaré a rebre el premi Juan de Mariana. Veurem si el seu gran complex d’inferioritat li permet que els liberals espanyols puguin guardonar-me en persona".