Convulsió en el Govern espanyol

Feijóo acusa Sánchez de voler "colar un canvi de règim"

El líder del PP assumeix el llenguatge d’Ayuso i Aznar i diu que el president "emula" models "que no creuen en la plena llibertat"

Feijóo acusa Sánchez de voler "colar un canvi de règim"

PALOMA ESTEBAN PILAR SANTOS

3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo va assegurar que el discurs de Pedro Sánchez, pronunciat ahir a la Moncloa per confirmar que seguirà al front de la presidència del Govern, és "el més perillós de tots els que ha entonat", i va avisar que el dirigent socialista "vol colar un canvi de règim per darrere de tota aquesta obra de teatre".

El líder del PP va comparèixer a la seu de Génova a dos quarts de dues del migdia, després d’estar reunit amb el seu comitè de direcció tot el matí. En el seu discurs, va arribar a acusar el cap de l’Executiu d’"haver utilitzat" el Rei "com a actor secundari en la seva última pel·lícula". Sánchez, tant dimecres, quan va donar a conèixer la seva decisió que es prenia cinc dies per decidir si dimitia o no, com ahir, va parlar amb el cap de l’Estat per informar-lo de la seva situació.

Feijóo va assegurar que "Espanya no ha recorregut aquest llarg camí des de la Transició per emular règims que no creuen en la plena llibertat". I va continuar: "Si aquest és el projecte del senyor Sánchez, tindrà la mobilització que buscava però no en els termes que esperava", obrint la porta que sigui el mateix PP qui promogui protestes al carrer. L’afirmació que el dirigent socialista busca "un canvi de règim" és una acusació habitual a les boques d’Isabel Díaz Ayuso i José María Aznar aquests últims anys.

Malgrat les seves afirmacions, Feijóo no va voler concretar com tem que se substanciï aquest possible canvi de règim o si té la sospita que el president posarà en marxa una agenda de reformes legislatives, com canviar les majories per elegir els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) o d’altres que afectin els mitjans de comunicació. El polític gallec, davant aquesta petició de detalls de la premsa, va dir que no volia entrar en "elucubracions". Només va recordar que Sánchez li va assegurar en la seva última trobada de desembre que no emprendria aquesta reforma legal de manera unilateral per poder renovar el CGPJ amb els seus socis.

Donar explicacions

Per al cap de l’oposició, la decisió de Sánchez "manté tots els dubtes vigents" perquè "els seus problemes augmenten" i el seu crèdit "ha acabat de desaparèixer". Feijóo va tornar a insistir, com ha estat fent setmanes, que el president "ha de donar totes les explicacions i no eludir les responsabilitats" utilitzant "el comodí de la dreta i la ultradreta com a avançament als seus pròxims excessos".

En la seva intervenció, que va durar 16 minuts, el dirigent conservador va incidir en aquesta falta d’explicacions després de l’escàndol del cas Koldo que esquitxa el PSOE i les diferents "ramificacions" que afecten el seu "entorn". Feijóo va utilitzar en tres ocasions aquesta paraula per fer referència a la dona de Sánchez, Begoña Gómez, a qui no va citar pel seu nom i cognom. El president del Govern va anunciar que s’agafava cinc dies per decidir si dimitia o no per l’"assetjament" que considera que pateix la seva dona de certa part dels mitjans de comunicació i després de l’admissió a tràmit d’una denúncia per tràfic d’influències presentada per l’organització ultra Manos Limpias.

Feijóo, en un discurs molt dur contra el cap de l’Executiu, el va acusar d’"haver utilitzat la seva intimitat per intentar guanyar temps", d’"estimar-se només a ell mateix" i de no voler "ni oposició, ni justícia, ni mitjans de comunicació". El líder conservador va descartar que hagi d’haver eleccions generals a curt o mitjà termini abans d’afegir que el "punt i a part en política" només es posa consultant els espanyols. També va confirmar que el PP no promourà una moció de censura. La realitat és que no té números per fer-la prosperar.

Notícies relacionades

En el PP mai van arribar a valorar l’escenari de la dimissió, ni a Génova ni en les baronies. El mateix Feijóo va recordar les seves paraules de dijous, quan ja va dir que provocaria "més polarització i victimització" i va descartar que anés a deixar la presidència. Els populars han estat titllant el moviment del socialista com "una maniobra política de rearmament electoral".

Ahir a la nit, el PP es va burlar de l’entrevista que Sánchez va fer a TVE després de la seva decisió de continuar com a president del Govern. "L’entrevista ha sigut implacable. Esperem que el president pugui descansar abans d’enfrontar-se demà (per avui) a les preguntes d’Àngels Barceló (a la SER). Si no es veu amb forces, sempre podrà agafar-se cinc dies més", va dir el partit en una breu nota oficial al terme de l’entrevista.

Temes:

Govern