Zapatero reivindica el "patriotisme democràtic"

L’expresident del Govern vincula el PP i Vox amb el masclisme i el franquisme, i agraeix a ERC i Junts el suport a Sánchez

Zapatero reivindica el "patriotisme democràtic"

sara gonzález

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

"Som aquí, i som també a Ferraz", va arrencar dient l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero en el míting del PSC a Tarragona. Un acte electoral de Salvador Illa, però sense Salvador Illa, que es va absentar momentàniament de la campanya catalana per acudir a la seu del PSOE i demanar a Pedro Sánchez que no dimiteixi, que pensi en l’"estabilitat" del Govern i en l’escenari que ell pugui ser president de la Generalitat. Amb l’encàrrec d’exercir de cap de cartell, Zapatero va aixecar la bandera del "patriotisme democràtic" i va agrair el suport tant d’ERC com de Junts al president davant l’"ofensiva" que pateix ell i la seva família.

El seu pronòstic, va dir, és d’"esperança" després de veure la mobilització a Madrid, que va demanar que es mantingui i sigui "sistemàtica". "Això compta a la vida, perquè demostra com ets i que saps agrair", va dir amb referència a l’empatia mostrada pels independentistes malgrat la contesa electoral i les diferències de projecte, però també al fet que els socialistes recullin la cooperació sembrada. En canvi, va carregar dur contra la dreta, la que va vincular al franquisme i al masclisme. "Res de bo s’ha aconseguit a la història amb l’odi, la malvolença i la deshumanització i destrucció del contrari", va etzibar.

Davant la denúncia que el col·lectiu d’ultradreta Manos Limpias va presentar contra Begoña Gómez, dona de Sánchez, es va dirigir directament al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i li va preguntar que si el que pretén és que "les dones dels presidents no treballin". De fet, li va inquirir sobre si ell mateix es quedaria a casa si la candidata fos la seva dona. "Cal tenir cara per discutir la violència masclista", va reblar.

Factures passades

Notícies relacionades

I fins i tot es va cobrar factures passades quan va deixar caure que els bisbes que van sortir a manifestar-se quan es va aprovar la llei del matrimoni igualitari quan ell era president podrien sortir ara a defensar la família de Sánchez. Zapatero es va recrear amb totes les mobilitzacions convocades per la dreta des de les eleccions del 23 de juliol del 2023, en què va rememorar que es "van apallissar ninots" de Sánchez, se’l va insultar i se li va cridar, a més de resar el rosari. "I com van veure que no podien, van anar contra la seva dona amb injúries i també contra el seu germà i els seus sogres. És una ofensiva indigna. ¡Vergonya!", es va esgargamellar l’expresident, que va retreure que els populars els hagin acusat de populistes per mobilitzar-se davant la seva pròpia seu: "Quina hipocresia".

També mirant al flanc dret i especialment al PP va advertir que el 2025 farà 50 anys de la mort del dictador Franco. "És un indigne passat que caldrà recordar", ho va defensar assenyalant que els populars "no en volen parlar" amb l’excusa que és el passat. Una crítica que connecta amb l’apel·lació feta pel Comitè Federal a Sánchez perquè valori la seva decisió pensant també en els que van patir exili i repressió durant la Guerra Civil i la dictadura.

Temes:

Govern Vox