Montoro va tenir "informació reservada" dels Pujol des d’almenys el 2014

El cap de gabinet de l’exministre d’Hisenda el va informar en un ‘e-mail’ de detalls dels problemes fiscals de la família de l’expresident català

Montoro va tenir "informació reservada" dels Pujol des d’almenys el 2014

t. calleja / c. gallardo j. g. albalat / á. vázquez

2
Es llegeix en minuts
Tomas Calleja
Tomas Calleja

Arquitecte de solucions Cloud @ Goodly de Paradigma Digital.

ver +
Cristina Gallardo
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre Cristóbal Montoro va estar al capdavant del Ministeri d’Hisenda, tenia a la seva disposició una de les informacions més sucoses que es pot tenir, tant d’aliats com de rivals, sense necessitat de posar en marxa cap operació Catalunya. L’exministre d’Hisenda durant el Govern de Mariano Rajoy rebia puntualment "informació reservada" dels afers de rellevància de l’Agència Tributària, entre els quals, com no podia ser de cap altra manera, es trobaven els que afectaven la família de l’expresident català Jordi Pujol, sobre els quals el seu cap de gabinet puntualment l’informava de qualsevol novetat.

Correus electrònics en la causa oberta pel jutge d’Instrucció número 2 de Tarragona, Rubén Rus Vela, sobre les presumptes irregularitats que podria haver comès el bufet creat per Cristóbal Montoro el 2006, Equipo Económico, consultats per aquest diari, demostren que el ministre rebia informació des del primer minut de les novetats que es produïen en el front judicial que tenia obert la família de l’expresident català. En un mail datat l’11 de setembre del 2014, Felipe Martínez Rico, cap de gabinet del ministre, li va fer una relació de les causes dels Pujol.

El que pot ser una pràctica habitual en els gabinets ministerials, en els quals s’informa el ministre dels assumptes d’actualitat, especialment d’aquells pels quals poden preguntar-los els mitjans, deixa de ser-ho en el segon punt del correu electrònic, que diu textualment: "El cas de les ITVs en el qual hi ha vigilància duanera com policia judicial i en el qual ens acaba d’entrar una sol·licitud d’auxili judicial que estem tramitant ara".

"Es complicarà la trama"

La sol·licitud d’auxili judicial, procedent d’un jutge o magistrat, es coneix perquè Vigilància Duanera està actuant com a policia judicial, i això fa que sigui com a mínim discutible que el ministre estigui informat amb aquest detall d’uns procediments judicials que encara estan en marxa. El missatge continua amb la previsió del que pot passar en el procediment: "Sembla que d’allà sortiran més delictes, no sabem si fiscals, i que es complicarà la trama amb més imputats (al marge de l’imputat, i no tenen per què ser més de la família)".

Notícies relacionades

En el correu s’adverteix Montoro que ell ja coneix dues de les quatre causes que estan obertes. Es tracta del cas de les ITV –pel qual va renunciar a la seva carrera política Oriol Pujol–, en el qual està personada Vigilància Duanera, i del cas obert al Jutjat Central d’Instrucció número 5 per la denúncia de Vicky Álvarez.

Guerra Bruta: Operació Catalunya

La Fiscalia Superior de Catalunya ha donat carpetada a la investigació que va obrir pel suposat espionatge que en el marc de l’operació Catalunya hauria patit qui va ser el seu fiscal cap fins al 2013, Martín Rodríguez Sol. En una nota, el ministeri públic afirma que de les actuacions practicades en el si de les diligències preprocessals obertes «no s’infereix cap acte que permeti avalar la realitat dels seguiments esmentats».