El PP assumeix que el PSOE creixerà el 12M i evita l’autocrítica

Els populars atribueixen el resultat del PSE a l’"entreguisme a l’independentisme"

El PP assumeix que el PSOE creixerà el 12M i evita l’autocrítica

PILAR SANTOS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP esperava un resultat molt millor al País Basc i això que, com repeteixen, el nombre de vots ha crescut el 60%: de 60.000 a gairebé 100.000. Aquest augment en paperetes només s’ha traduït en un escó (passant de sis diputats a set), però no ha anat acompanyat ni de la caiguda de Vox, que ha mantingut la seva única diputada, ni tampoc ha perjudicat el partit socialista a Euskadi, que serà indispensable perquè el PNB pugui governar.

Aquest expedient foragita de nou el PP a la irrellevància al País Basc, la mateixa intrascendència que té a Catalunya, que votarà el 12 de maig, on el PP compta amb tres escons davant els 11 que va treure Vox fa tres anys. La radiografia que mostren les eleccions a Euskadi posa en tensió els dirigents populars, tot i que es resisteixen a l’autocrítica. A la seu de Génova s’havien plantejat aquest cicle electoral (que va començar amb les gallegues i acabarà el 9 de juny amb les europees) com una exhibició del poder d’Alberto Núñez Feijóo i la mostra de debilitat de Pedro Sánchez, cosa que en aquest assalt no ha aconseguit. La intranquil·litat la va posar en evidència el portaveu nacional, Borja Sémper, ahir. En la intervenció que tenia preparada abans de la roda de premsa es va posar la bena abans de la ferida. "Si el PSOE ha pujat al País Basc, pot fer-ho també a Catalunya. És una previsió raonable, però no tinguin cap dubte que, si el rebuig [al president del Govern] és menor en aquestes dues comunitats autònomes, entenem que és per l’entreguisme del PSOE, amb Sánchez al capdavant, a l’independentisme", va assegurar el portaveu.

"Cap rellevància"

Notícies relacionades

Per a Alejandro Fernández, candidat a la presidència del PP a Catalunya, el resultat de les eleccions basques "no té cap rellevància a Catalunya", ja que es tracta d’"escenaris totalment diferents". Conscient de les comparacions entre les dues cites amb les urnes, Fernández va llançar ahir un missatge "a les persones que avui estan preocupades" per les noves majories a Euskadi: "Del socialisme se’n surt i del nacionalisme, també", va sentenciar, informa Gisela Boada.

El líder popular va voler recordar, també, el resultat del partit a Catalunya en les últimes eleccions generals: "El PP català va treure més vots que ERC i que Junts per Catalunya".