El PSE reforça la seva clau de govern i garanteix estabilitat a Sánchez

Els socialistes aconsegueixen dos diputats més i superen el primer test després de l’acord del PSOE amb els independentistes per a la llei d’amnistia

El PSE reforça la seva clau de govern i garanteix estabilitat a Sánchez

IVÁN GIL

3
Es llegeix en minuts

Continuisme i estabilitat. Les dues premisses que aspiraven apuntalar els socialistes amb els seus resultats a les eleccions d’Euskadi s’han complert. El PSE aconsegueix amb Eneko Andueza el seu principal objectiu de convertir-se en clau de govern per continuar sent decisiu i millora resultats de manera significativa. Amb 12 escons, dos més que fa quatre anys, els socialistes bascos garanteixen la suma per a la majoria absoluta amb el PNB (amb un diputat de marge sobre els 38 necessaris).

Els nacionalistes bascos, amb Imanol Pradales al capdavant, resisteixen prou per ser primera força en vots, fins i tot empatant a 27 escons amb EH Bildu, que creix en sis representants amb la candidatura de Pello Otxandiano.

Els resultats dissipen dubtes sobre la reedició de la coalició entre PSE i PNB al no necessitar-se un tercer actor per a la governabilitat al llarg de la legislatura. Andueza, amb referència a pactes postelectorals, es va reafirmar en la convicció que el PSE "tornarà a estar a l’altura del que es mereix la ciutadania basca" i que no improvisarà cap guió. Això és, al costat "dels que volen una política allunyada del soroll" i oblidant-se de "mites i aventures".

Els bascos, al "centre"

La portaveu del PSOE, Esther Peña, va reconèixer que ara correspon liderar el procés de la formació de govern al PNB, però avançant ja: "Decidirem les polítiques i condicionarem el pròxim Govern que posi els bascos al centre". "Eneko [Andueza] decidirà ara fins i tot amb més força", va acabar dient.

Les expectatives a Ferraz durant la campanya van ser moderades; van apostar per mantenir la seva actual força a causa de les dificultats per fer-se un forat en la pugna entre el PNB i EH Bildu. El marc nacional tampoc ajudava, amb la factura de la corrupció pel cas Koldo i el recent càstig a les urnes rebut a les gallegues, el primer examen després dels pactes d’investidura amb els independentistes i l’acord de la llei d’amnistia. Andueza, amb una campanya de menys a més i punxant EH Bildu per no referir-se a ETA com una banda terrorista, va corregir tots els errors que a les gallegues va cometre el PSdeG.

"Polítiques progressistes"

Aconseguir una posició de més fortalesa per arrossegar els seus socis a una agenda més progressista o, segons la seva terminologia, "més ambiciosa", es considerava ja com un resultat de nota. "Que ningú tingui el dubte que totes les persones que han confiat en el PSE, que el seu vot servirà per al que hem dit durant tota la campanya: garantir polítiques progressistes a Euskadi i pluralitat", va assegurar un exultant Andueza titllant d’"imprescindible el vot útil per a les sigles del puny i la rosa". Els socialistes guanyen pes en un context de màxima dificultat i uns resultats que no esperaven ni els més optimistes ni tampoc apareixien en els seus tracking interns. A més, la clau de govern que aconsegueix fer valer el PSE és també garantia d’estabilitat per al president del Govern, Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

No només per parapetar així la seva aliança "estratègica de present i futur" amb el PNB, a qui considera socis prioritaris al Congrés, sinó perquè al mantenir la seva hegemonia, fins i tot només en vots, el preu exigit per Bildu per al seu suport es contindrà.

Una derrota dels jeltzales, tot i que es mantinguessin a la Lehendakaritza, generaria incertesa sobre l’estratègia per seguir davant algunes veus a l’Euskadi Buru Batzar que dubten sobre el rendiment d’un suport gairebé sense fissures al Govern de Sánchez. A Ferraz no amagaven la seva satisfacció després del recompte electoral al superar la primera prova d’estrès a les seves aliances. La següent, i la més determinant, serà el pròxim 12M, a les eleccions autonòmiques catalanes.