Puigdemont exigeix a Sánchez revertir "l’espoli fiscal" si vol el seu suport

El candidat postconvergent amenaça el president de tombar els Pressupostos

Puigdemont exigeix a Sánchez revertir "l’espoli fiscal" si vol el seu suport

carlota camps

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A 23 dies de les eleccions catalanes, les conseqüències que poden tenir els resultats de les urnes en la legislatura espanyola encara són imprevisibles. No obstant, l’expresident de la Generalitat i candidat de Junts a les eleccions del 12 de maig, Carles Puigdemont, ja ha llançat un primer avís. "Votarem que no als pressupostos generals de l’Estat si no es reverteixen els dèficits i incompliments històrics que han provocat a Catalunya", va advertir en una dura compareixença contra els socialistes i acompanyat de la portaveu del partit al Congrés, Míriam Nogueras, i del secretari general, Jordi Turull.

A més, l’expresident va aprofitar per acompanyar l’anunci de crítiques contra el candidat del PSC al 12M, Salvador Illa, i per vendre les eleccions com una plebiscit entre ell i el socialista, traient els republicans de l’equació. "Amb Illa de president ser madrileny continuarà sent un xollo", va afirmar Puigdemont, que va afegir que tot el que es "desinverteix a Catalunya" acaba "engrossint les butxaques de Madrid". "Entre l’espoli fiscal i el que es deixa d’invertir, paguem la totalitat dels pressupostos de la Comunitat de Madrid", va dir.

Així, Puigdemont es va presentar com l’únic presidenciable que pot "plantar-se" davant Pedro Sánchez i fer-se "respectar per obtenir resultats". I, en aquest sentit, va presentar el 12 de maig com una "elecció" entre un president "que sàpiga plantar-se" i un "que digui ‘sí, senyor’". "Si voleu continuar pagant l’excés d’inversions a Madrid en detriment de Catalunya, hi ha un candidat; si voleu revertir això, hi ha un altre candidat", va concloure.

Diferències amb ERC

Notícies relacionades

Per la seva part, Nogueras i Turull van reivindicar la negociació oberta per la seva formació després de les eleccions generals amb el PSOE i van diferenciar la seva estratègia de la que ha seguit ERC en els últims anys. Nogueras va acusar els republicans de votar "a favor de tot i a canvi de res", mentre que Turull va assegurar que el seu partit negocia lluny del "titular" i el "postureig" i va defensar que els fets "demostren que hi ha una altra manera de relacionar-se amb l’Estat".

Així, el secretari general de Junts va assegurar que han aconseguit "molt més" en els vuit mesos que han passat des del primer pacte amb el PSOE per a la presidència del Congrés que no pas altres en cinc anys, referint-se als republicans.