El PP tem que la irrupció del debat sobre ETA li frustri les expectatives

La polèmica entorn del terrorisme del tram final de la campanya electoral beneficia a priori Vox, per la dreta, i el PNB, pel centre

El PP tem que la irrupció del debat sobre ETA li frustri les expectatives

PILAR SANToS

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

"Aquesta campanya no ens interessa polaritzar. Parlar d’ETA només li anirà bé a Vox i al PNB", deia un polític del PP basc en privat dies abans que comencés la campanya per a les eleccions de diumenge a Euskadi. No obstant, les reticències de Pello Otxandiano (EH Bildu) per admetre que la banda va cometre actes de terrorisme ha introduït en el debat aquest assumpte, que havia estat esquivat fins aleshores per les propostes socials i econòmiques que els partits proposen a la ciutadania basca. Aquesta irrupció, segons membres de la direcció nacional i també del PP d’Euskadi, pot perjudicar les expectatives que tenien els populars, que aspiraven a saltar dels 6 escons actuals a 8-9 i prendre-li a Vox l’únic que té en aquests moments.

Notícies relacionades

La confessió del dirigent del PP sobre la "polarització" revela la paradoxa dels populars: en campanya han evitat parlar a fons de la banda terrorista ETA malgrat haver-la estat anys traient en molts dels seus discursos quan no era el tema del debat. Va començar a aplicar aquesta estratègia Pablo Casado com a líder del PP en l’oposició, el 2018, i ha continuat Alberto Núñez Feijóo, des que va agafar les regnes de la formació, l’abril del 2022.

Feijóo i Javier de Andrés, que s’estrena com a cap de cartell, volien "una campanya basca, amb temes bascos". El president del PP, de fet, ha estat dos dels cinc dies d’aquesta setmana a Catalunya amb l’objectiu de deixar espai als alts càrrecs a Euskadi. Les eleccions catalanes, el 12 de maig, li interessen molt al PP perquè, a priori, poden ser més nocives per al futur de Pedro Sánchez que les d’Euskadi.