El PSOE recula i intenta evitar que el cap d’Anticorrupció vagi al Congrés

Bolaños i Robles es mostren en contra de la compareixença de Luzón, malgrat haver estat acordada pels socialistes amb els seus socis

El PSOE recula i intenta evitar que el cap d’Anticorrupció vagi al Congrés
1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El PSOE fa marxa enrere i intentarà que el fiscal en cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, no comparegui en la comissió del Congrés sobre la compra de mascaretes durant la pandèmia, després de les queixes del mateix Govern i del fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz. Però no està clar que ho pugui aconseguir.

Luzón forma part de la llista de 134 compareixents que els socialistes van pactar dimarts amb els seus socis perquè compareguessin davant de l’organisme que, arran del cas Koldo, escrutarà els contractes durant la primera onada del coronavirus. El PSOE no va proposar inicialment el cap d’Anticorrupció, però va acceptar incloure-l’hi després de sol·licitar-ho Bildu, un partit indispensable per tirar la iniciativa endavant.

Buscant la fórmula

Ara, després que el ministre de Justícia, Félix Bolaños, hagi assenyalat que "no té sentit" que assisteixi a la comissió, en la mateixa línia expressada per García Ortiz, el partit de Pedro Sánchez busca una fórmula per sortir d’aquest contratemps. La qüestió és com. La sortida més senzilla seria votar de nou la llista, aquesta vegada sense la presència del fiscal, en la mateixa comissió. Però perquè fos aprovada hauria de comptar de nou amb el vot a favor de Bildu i Junts, cosa que ara mateix no està gens clara.

Notícies relacionades

La segona, a la qual apunten fonts socialistes, passa simplement per no cridar Luzón, encara que aparegui com a compareixent, perquè no tots els que estan a la llista acabaran acudint a la comissió. Són en total 134 i si passessin tots per allà els treballs de l’organisme parlamentari no s’acabarien en aquesta legislatura. Així que el PSOE pot jugar la carta d’anar retardant la crida del fiscal en cap Anticorrupció.

En la seva carta al president de la comissió, el socialista Alejandro Soler, el fiscal general de l’Estat argumenta que Anticorrupció està directament involucrada en molts procediments judicials que seran tractats per la comissió i comparèixer podria pertorbar el treball del ministeri fiscal, que és l’exercici de l’acció penal pública. Per això García Ortiz considera que la citació sigui un "inconvenient per a la tramitació de les investigacions fiscals i judicials de naturalesa reservada o, fins i tot, per a les al·legacions al dret de defensa que poguessin efectuar els afectats per tals investigacions".

Temes:

EH Bildu PSOE