El Govern salvarà 2.000 milions dels pressupostos amb el PSC i els Comuns
Els comptes fallits tenen garantits 1.850 milions per a recursos addicionals en educació i sanitat / Els 145 milions més per a la sequera necessiten encara el probable ‘sí’ dels socialistes
La fotografia que no va poder ser el 13 de març, quan al Parlament van caure els pressupostos del 2024 i es va precipitar l’avanç electoral, sí que serà possible aquest divendres, a les portes de l’inici oficial de la campanya electoral. El Govern aconseguirà prou suport per salvar de la mà del PSC i els Comuns 1.850 milions d’euros dels 3.200 previstos als comptes fallits, que garantiran recursos addicionals en educació i sanitat. Encara hi ha un altre decret de 145 milions per fer front a la sequera que els socialistes previsiblement votaran també a favor, tot i que el posicionament està per tancar del tot. En total, sumarien 1.995 milions d’euros addicionals.
Fonts del partit de Salvador Illa van confirmar a EL PERIÓDICO que donaran el seu sí a la modificació de crèdit que garantirà els docents necessaris per acabar el curs 2023-2024 o la cobertura de les beques menjador, millores laborals per al personal sanitari o el finançament ordinari de fàrmacs i tractaments mèdics, així com l’execució d’inversions ja licitades i l’increment retributiu del 2% per als treballadors públics una vegada s’aprovi la normativa estatal.
Polèmica per les piscines
Queda per assegurar el seu sí al decret que amplia els recursos per combatre la sequera. I és que encara cueja la polèmica per la decisió del Govern en un altre decret que permetrà omplir piscines públiques i privades si els ajuntaments les censen com a refugis climàtics i permeten que siguin utilitzades per la ciutadania. El que es vota demà inclou des de 50 milions per compensar els agricultors a 30 milions per portar aigua amb vaixell en cas que sigui necessari –tot i que el Govern ho ha descartat amb les últimes pluges– i dessalinitzadores portàtils i 27,5 milions per a l’ampliació de la potabilitzadora del Besòs.
També els Comuns van confirmar ahir que recolzaran tant aquesta modificació com el decret de més recursos per a la sequera. "S’ha acabat fent el que demanàvem, que és que via modificació de crèdit es mantinguessin els acords amb les entitats", va defensar ahir la candidata de l’espai, Jéssica Albiach. El seu no als pressupostos per la negativa de Pere Aragonès a tombar el Hard Rock va ser el detonant de la convocatòria d’eleccions el 12 de maig.
El Govern pressiona Illa
La dirigent dels Comuns va defensar ahir que "el temps ho ha acabat posant tot al seu lloc" perquè, segons el seu parer, s’ha fet evident que si es va acabar la legislatura no va ser pel seu vot en contra als comptes sinó perquè el president "va prioritzar" els comicis. Des del Govern ja fa dies que donen per fet que el decret dels 1.850 milions tirarà endavant perquè difícilment l’oposició posarà fre a aquesta injecció de recursos a menys d’un mes per a les eleccions.
En canvi, a la Generalitat són conscients que el decret sobre sequera no el tenen gens garantit i s’arrisquen a una derrota parlamentària en plena precampanya. Ahir, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, va lamentar la posició dels socialistes i va carregar contra Salvador Illa: "Abans de queixar-se, estaria bé fer propostes".
Junts, per la seva banda, assegura que està estudiant què farà en les dues votacions que han de tenir lloc durant la reunió de la diputació permanent, en la qual també està prevista la compareixença del conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. Les crítiques de l’oposició al Govern per les últimes mesures que modifiquen el Pla Especial de Sequera es donen per ben segures. De fet, ja hi ha hagut alcaldes que han acusat la Generalitat de descarregar sobre ells el control de l’obertura al públic de les piscines privades que s’omplin.
Especialment contundents han sigut els ajuntaments metropolitans, la majoria d’aquests governats pels socialistes. També els Comuns han criticat "la presa de pèl" que, segons el seu parer, suposa un decret que és confús i que, a més, consideren que no posa límit real al consum d’aigua per part del sector turístic.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- ¿Qui és més fort, Ducati o Márquez?
- Israel colpeja de nou Hezbol·là amb una altra onada d’atacs a dispositius
- Adeu a Jimmy Giménez-Arnau, ex d’una neta de Franco i tertulià mordaç
- Indignació patronal per l’ofensiva contra el tabac
- Draghi proposa fer un experiment d’Unió Bancària amb unes quantes entitats