Negociació encallada

El PSOE manté a l’abril el límit per renovar el CGPJ i el PP no fixa terminis

La marxa a correcuita de Reynders com a mediador dificulta l’actualització de l’òrgan

La Comissió Europea deixa clar que posarà una altra persona a substituir la funció de mediador

El PSOE manté a l’abril el límit per renovar el CGPJ i el PP no fixa terminis

PILAR SANToS IVÁN GIL

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

"Realment estem molt, molt prop d’un acord sobre la renovació del Consell [General del Poder Judicial, CGPJ] en matèria de justícia, però també sobre una sèrie de reformes necessàries en el sistema judicial espanyol. Ara és una qüestió de voluntat política saber quan volem fer-ho", va dir Didier Reynders, comissari de la Unió Europea, el 5 d’abril.

Reynders va començar a mediar entre el PSOE i el PP al gener, després que els populars proposessin que Brussel·les ajudés en aquesta missió que sembla impossible: el CGPJ té el mandat caducat des de fa més de cinc anys. Els jutges que el componen van ser elegits amb la majoria absoluta de Mariano Rajoy (PP), el 2014, i els conservadors s’han resistit tant amb Pablo Casado com amb Alberto Núñez Feijóo a canviar aquesta composició que els beneficia. Reynders els havia animat a tancar l’acord aquest mes d’abril, abans que ell deixés el càrrec (el dia 25) per fer campanya pel càrrec de secretari general del Consell d’Europa. Ahir va dir que se’n va ja, un senyal que posa en relleu que no veu cap "voluntat política" en el PSOE i el PP per tancar l’acord. La Comissió Europea (CE) ha deixat clar que posarà una altra persona a substituir la seva funció de mediador. La notícia ha sigut rebuda de manera diferent en els dos partits. Mentre els socialistes parlen de la necessitat que es renovi ja aquest mes d’abril, els populars no demostren cap pressa.

"La negociació ha de continuar"

En el PSOE s’acullen al comunicat de la CE en el qual es presta a mantenir el seu paper d’intermediari després de la dimissió de Reynders. Per això, a l’espera que es designi un altre mediador, fonts del partit insisteixen que "la negociació ha de continuar i les converses s’han d’accelerar de la mà de la Comissió". Per a les tasques de mediació, la més ben situada és la vicepresidenta Vera Jourová. El seu nom ja va estar sobre la taula abans d’elegir-se Reynders i tot i que des del Govern eviten posicionar-se, al considerar que és una decisió que ha de prendre Brussel·les, reconeixen que Jourová "coneix bé la situació".

La portaveu del PSOE, Esther Peña, va lamentar en roda de premsa des de la seu federal que el PP no està per la feina d’arribar a un acord i el va acusar de malabarismes per esquivar la renovació. En la direcció afegeixen en la mateixa línia que "no hi ha excuses o dilacions possibles", malgrat el cicle electoral, i que per la seva banda han cedit a l’estar "negociant amb el format elegit pel PP, el mediador elegit pel PP i els terminis assumits pel PP".

Notícies relacionades

Als socialistes se’ls dona suport en la pressió de les associacions de jutges perquè es renovi l’òrgan de govern dels jutges, tot i que sense fer referència a la reforma de la llei orgànica del poder judicial que també reclamen, igual com el PP, perquè els jutges tinguin més poder a l’hora d’elegir el CGPJ d’aquí a cinc anys. La renovació de l’actual s’ha de fer amb la norma vigent.

A la seu de Génova, no obstant, no es va esmentar l’abril ni es va mostrar cap pressa per actualitzar la composició del Consell. "Continuem compromesos amb aquestes converses", va dir Borja Sémper, portaveu nacional del PP, que es va guardar de parlar de terminis i va veure bé que Reynders sigui substituït per un altre representant que designi Brussel·les. "L’important és continuar avançant i continuar aprofundint", va respondre abans de negar, a preguntes de la premsa, que el PP prefereixi deixar-ho per a després de les eleccions europees i després de les basques i les catalanes.