Aragonès desafia Illa i Puigdemont: "Assenyalarem les seves mentides"

ERC apuja el to contra els seus adversaris, acusant fins i tot Junts de "vendre fum"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ahir. | KIKE RINCÓN / EUROPA PRESS

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ahir. | KIKE RINCÓN / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

ERC ha decidit sortir en tromba contra els seus principals rivals polítics: Salvador Illa i Carles Puigdemont. Conscient que els seus contrincants busquen una polarització que el relegui de la contesa, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va aprofitar la Festa de la República que celebra cada any ERC en motiu del 14 d’abril per insuflar moral a les seves tropes i llançar tota la cavalleria per sobre dels candidats del PSC i de Junts. I ho va fer en uns termes inusuals per al seu habitual estil mesurat. "Moltes vegades hem callat, però ara direm la veritat per assenyalar les mentides i falsedats", va advertir amb l’Arc de Triomf de Barcelona com a teló de fons.

Fins ara, Aragonès ha buscat insistentment el cos a cos amb el líder dels socialistes a l’hora de llançar propostes com el referèndum acordat o el finançament singular i acusant-lo d’estar rendit als peus dels interessos de la Moncloa. La novetat en la seva estratègia és que escali els decibels al mateix nivell contra Puigdemont, a qui va retreure que es dediqui a "vendre fum i a construir castells de cartes" al mateix temps que el seu partit, Junts, es desentén de la governabilitat i tomba pressupostos amb recursos per a la ciutadania. "¿Què va passar el 2017? ¿Què va passar el 2021? Ara diu que sí, que ara segur que sí que sí, que la tercera és la bona", va ironitzar sobre la promesa de tornada de l’expresident a Catalunya. I aprofundint encara més en aquesta crítica, va afegir: "La seva proposta és només un nom. Que no tornin a enredar".

Que els republicans traspassessin ahir aquesta frontera respecte als seus exsocis té a veure amb el menyspreu que exhibeix Junts des de fa temps contra l’aposta per la negociació que ha fet ERC, però també amb l’abast del temut "efecte Puigdemont" que comencen a apuntar els sondejos. La portaveu del partit, Marta Vilalta, va posar la cirereta al carrusel de crítiques quan va recordar que si Josep Rull pot ocupar el tercer lloc de la llista de Junts és perquè ERC va negociar que s’eliminés la sedició del Codi Penal i que Puigdemont és eurodiputat "gràcies" a l’estratègia judicial d’Oriol Junqueras.

El finançament i el català

Notícies relacionades

"El projecte de Salvador Illa és Espanya i el de Carles Puigdemont és Carles Puigdemont", va etzibar Aragonès. Al seu repartiment d’estopa, del PSC va dir que "ni vol ni aconseguirà" un finançament millor per a Catalunya, que el fiasco de Rodalies és obra seva i que no és creïble en la defensa del català perquè defensa el trilingüisme a l’escola. "Aquest color vermell s’està posant taronja", va assegurar amb referència a Ciutadans, recordant que el líder del PSC utilitza el castellà en les seves intervencions.

Més enllà del xoc dialèctic contra els seus adversaris, l’altre propòsit d’ERC en aquest acte era mirar d’aixecar l’ànim de les seves bases, que miren amb cert neguit les expectatives en les enquestes i encaixen amb disgust els dards que els llança Junts. Aragonès va treure pit d’haver "aguantat el país" amb el seu Govern en minoria mentre d’altres se’n "desentenien i abandonaven".