Compte enrere per al 12M

Trias proposa Puigdemont per substituir Borràs al capdavant de Junts

L’exalcalde de BCN opina que ja és el líder ‘de facto’ i espera que el nomenament es faci per unanimitat en un congrés

Trias proposa Puigdemont per substituir Borràs al capdavant de Junts

carLOTA CAMPS

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Rellevar Laura Borràs com a presidenta de Junts i nomenar –de nou– l’expresident Carles Puigdemont líder del partit. Aquesta és la proposta que va deixar caure ahir l’exalcalde i actual dirigent postconvergent a l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, en una entrevista a TV3, malgrat que l’últim congrés del partit es va celebrar fa menys de dos anys i que a l’actual cúpula li queda més de la meitat del mandat.

«Espero que fem un congrés i que nomenem tots per unanimitat Puigdemont com a president del partit», va afirmar Trias, després d’assegurar que, al seu parer, Puigdemont ja és de facto el líder del partit, malgrat haver renunciat als càrrecs orgànics el juny del 2022. «Els líders han d’actuar de líders», va continuar Trias, que també va assenyalar que hi va haver una «gran inflexió» amb les eleccions generals i que va ser en aquell moment quan Puigdemont «va decidir convertir-se en líder», després d’un temps «sense voler ser-ho». «Ja era hora», va reblar l’exalcalde, que la setmana passada va anunciar que «abans de l’estiu».deixarà l’Ajuntament de Barcelona

Les ànimes de Junts

Les declaracions no van passar desapercebudes a la seu de Junts, però les interpretacions que en fan els actuals membres de l’executiva són molt diferents. Fonts del sector pragmàtic ho interpreten com un desig de Trias que Puigdemont lideri de nou el partit, una cosa que consideren una «necessitat», però avisen que no seria una actuació «contra» Borràs, sinó «a favor» de l’expresident.

Per contra, les paraules de Trias han enervat el sector més proper a l’actual presidenta del partit, que ho veuen com un menyspreu més en la seva llista de greuges. A més, s’afegeix al fet que els borrasistes han anat perdent pes els últims temps. En la llista elaborada per Puigdemont de cara a les eleccions del 12 de maig, tan sols hi ha dos dels seus afins, i als llocs 18 –Francesc de Dalmases– i 23 –David Torrents– de la candidatura per Barcelona.

Sigui com sigui, no es preveu cap canvi en la direcció de Junts en les pròximes setmanes i encara menys abans dels comicis catalans. Una altra cosa seria si, finalment, Puigdemont aconseguís un suport suficient a les urnes i al Parlament que li permetés tornar a ser president de la Generalitat. En aquest cas, segons afirmen les mateixes fonts del sector pragmàtic, el més «lògic» seria que Puigdemont tornés a tenir un càrrec orgànic dins de la direcció del partit.

Notícies relacionades

Segons els estatuts de Junts, la convocatòria d’un congrés extraordinari –que permetria renovar la direcció– és potestat de l’executiva nacional, a través de la presidència i d’acord amb la secretaria general, tot i que també ho pot forçar un 10% dels afiliats al corrent de pagament.

En aquest cas, el partit està obligat a convocar-lo en els 30 dies següents a la sol·licitud. No obstant, en aquest moment no hi ha cap petició al respecte i la previsió oficial és que el congrés se celebri el 2026.