Illa acusa Aragonès i el PP de "trolejar" Catalunya al Senat

El líder del PSC critica que el president es prestés a la intenció del PP de posar "en campanya" la Cambra alta i rebutja la proposta de referèndum

Illa acusa Aragonès i el PP de "trolejar" Catalunya al Senat

Sara González

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El líder del PSC, Salvador Illa, va desdenyar ahir la intervenció del president Pere Aragonès al Senat per defensar l’amnistia. Al seu judici, el també candidat d’ERC no només no hauria d’haver participat de la sessió, sinó que va considerar que el resultat de fer-ho va ser "nul". De fet, el va acusar de "prestar-se a la utilització que denuncia que fa el PP en plena campanya de les eleccions del 12 de maig". "El PP posa en campanya el Senat trolejant Catalunya i Aragonès el vol trolejar a ell fent més gran la mentida", va etzibar després de reunir-se amb el secretari general de la UGT, Camil Ros.

En el seu intent de fixar les coordenades de la campanya al terreny de la gestió, Illa va acusar Junts d’estar "literalment fora de la realitat" i ERC de rendir-se als peus del "relat pel relat". El referèndum que Aragonès considera "inevitable", va replicar, "no compta ni comptarà" amb el suport dels socialistes. És hora, va insistir, de "tocar de peus a terra" i debatre per què Catalunya té problemes per gestionar la sequera i és "a la cua" en matèries com l’educació, la transició energètica i les infraestructures.

Sota la premissa que el procés és una pantalla superada, la seva interpretació és que l’amnistia es dona "per descomptada" per part de la societat catalana per molt que els independentistes la posin a l’epicentre junt amb el referèndum i el finançament singular. Sobre això últim va prometre que, si ell és president, resoldrà que Catalunya tingui un repartiment de recursos "just", matèria en la qual considera que tenen una "credibilitat baixa" els independentistes per no haver aconseguit un acord en l’última dècada. Es pot dir que, mentre que els presidents de la Generalitat han deixat aquesta cadira buida els últims anys, tampoc els barons del PSOE, com els del PP, han aconseguit consensuar un model.

Notícies relacionades

"Tercera gran transformació"

El líder del PSC va tornar a enarborar que cal una "tercera gran transformació" a Catalunya, després del desplegament de l’autogovern amb Jordi Pujol i el dels drets socials en les etapes de Maragall i Montilla. "Cal una tercera gran reforma per posar els serveis públics com a prioritat després de 10 anys perduts", va sentenciar. De nou, va remarcar que els únics vetos que posa per pactar són a l’extrema dreta de Vox i Aliança Catalana i va demanar que la resta de partits siguin també clars i meridians amb aquesta qüestió.