La renovació del Poder Judicial

Reynders veu "molt a prop" un pacte del PSOE i el PP sobre el CGPJ

El comissari europeu de Justícia assenyala que "ara és una qüestió de voluntat política" saber quan arribarà l’acord

Reynders veu "molt a prop" un pacte del PSOE i el PP sobre el CGPJ
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’última vegada que els representants del PSOE i el PP es van veure les cares per negociar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), sota la mediació del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, va ser fa gairebé un mes a Estrasburg (França). Llavors, el liberal belga va poder constatar que hi havia avanços i progressos en el marc del "diàleg estructurat" llançat a finals de gener, però va convocar una nova cita que mai va tenir lloc. Ahir, des de Brussel·les, Reynders va assegurar que el desbloqueig de l’òrgan de govern dels jutges és "molt a prop" i va demanar a les dues formacions "voluntat política" per portar a terme la negociació.

"Realment estem molt, molt a prop d’un acord sobre la renovació del CGPJ en matèria de justícia, però també sobre una sèrie de reformes necessàries en el sistema judicial espanyol. Ara és una qüestió de voluntat política saber quan volem fer-ho", va dir Reynders, en declaracions a un grup de periodistes recollides per Efe, insistint que hi ha hagut "enormes avenços" i que el que es necessita ara és "voluntat política" per portar a bon port la negociació.

La quarta reunió entre el ministre de Justícia, Félix Bolaños, i el vicesecretari d’acció institucional del PP, Esteban González Pons, amb el liberal belga com a àrbitre, hauria d’haver tingut lloc el 27 de març passat a Madrid. A petició dels populars, no obstant, la cita va ser ajornada sine die i de moment continua sense haver-hi data per a una nova trobada en el marc d’una fórmula que van plantejar els populars i van secundar els socialistes.

Total disponibilitat

El polític belga va reiterar la seva completa disponibilitat a convocar una nova trobada abans del 25 d’abril, en què començarà la seva excedència de la Comissió Europea per fer campanya per aconseguir les regnes del Consell d’Europa, l’assemblea parlamentària del qual elegirà el pròxim secretari general entre el 24 i 28 de juny.

Notícies relacionades

Fins aleshores, el comissari de Justícia estarà "completament disponible" tot i que apressa socialistes i populars que "parlin entre si" perquè "els dos partits polítics necessiten estar d’acord per tal que puguem avançar". "Vostès saben que he mantingut reunions a Brussel·les i Estrasburg i estic totalment disponible per fer una reunió a Madrid si fos necessari. Però per a això el senyal ha de venir de les dues formacions polítiques", va recordar, remarcant que tan aviat com arribi el senyal es reprendrà "el camí d’una discussió de tres bandes". I va afegir: "Però crec que és útil que les dues formacions polítiques es parlin. Espero que això sigui el que estan fent a Madrid".

El comissari va recordar les recomanacions de l’informe sobre l’estat de dret de la Comissió Europea des de fa dos anys: renovar amb urgència el CGPJ i emprendre la reforma. "Espero que en algun moment puguem trobar l’acord polític per portar a terme aquestes dues operacions".