Sumar i Podem afronten el 21A com un duel per ser decisius

Les dues forces arriben enfrontades als comicis en la pugna abans de les europees

Sumar i Podem afronten el 21A com un duel per ser decisius

ANA CABANILLAS

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Sumar i Podem obren la campanya de les eleccions basques amb el repte d’aconseguir una representació que permeti decantar cap a l’esquerra les polítiques del futur Govern basc, i en la seva particular cursa per ser referents a l’esquerra del PSOE. La cita es presenta com l’últim gran duel abans de les eleccions europees del 9 de juny, quan per primera vegada mesurin les seves forces a nivell nacional. La competició és al teló de fons d’uns comicis que dibuixaran el pes de cada un a l’agenda política basca.

Des de la seva ruptura, les enquestes han coincidit a situar Yolanda Díaz al davant dels morats, que no obstant confien en la seva fortalesa al territori, on han obtingut 6 diputats aquesta legislatura, i en la solidesa de la seva marca Elkarrekin Podem, amb la qual ja es van presentar en les últimes dues eleccions en coalició amb Izquierda Unida, que en aquesta ocasió va amb les sigles de Sumar.

L’últim CIS donava a Sumar entre 0 i 2 escons, i a Podem entre 0 i 1. Les expectatives de les dues forces són "salvar els mobles" i aconseguir almenys un diputat que permeti atraure el PSE al bloc d’esquerres al costat de Bildu, independentment que el PNB reediti el Govern amb el suport dels socialistes, com tot sembla apuntar. Més enllà de qui ostenti la lehendakaritza, la clau serà deixar l’empremta en les polítiques futures i que aquesta empremta sigui d’un o altre signe.

Estratègia fallida

Les direccions nacionals dels partits passen a un segon pla en aquesta campanya fins al 21 d’abril. La màxima representant de Podem i candidata a les europees, l’exministra Irene Montero, estava ahir a Bilbao per donar el tret de sortida, però la seva presència quedarà limitada a algun acte puntual més. És també el cas de la vicepresidenta segona del Govern, que estarà aquest dissabte a Bilbao i que després hi anirà en només una altra ocasió. Tampoc els ministres de Sumar es prodigaran al País Basc.

L’estratègia en les eleccions gallegues, on Díaz va intensificar la presència dels dirigents nacionals, va ser absolutament fallida. Els mals resultats van portar que s’estengués el desgast de Galícia a tot el partit en l’àmbit nacional, un extrem que ara volen evitar. En aquesta ocasió, buscaran dissenyar una campanya autònoma i feta des del territori, en resposta a la nacionalitat històrica que defensen per a Euskadi.

Notícies relacionades

Després del fiasco gallec, a Sumar busquen salvar els mobles i assegurar la seva representació. Compten amb dues cartes principals. La primera és que formen part del Govern de coalició, fet que els dona avantatge sobre Podem a l’hora de competir pel mateix votant. La pujada de l’SMI, la reforma laboral o la reducció de la jornada seran cartes electorals que no dubtaran a exhibir. L’altra circumstància que pot jugar a favor seu és que fa tan sols uns mesos, a les generals, l’electorat de Podem va escollir la papereta de Sumar, que llavors concorria en coalició amb els morats, i creuen que és més senzill que el votant reediti la seva aposta que no pas que torni a recolzar una marca que consideren molt desgastada.

No contemplen en cap cas ser superats pels morats, que en les eleccions gallegues només van aconseguir un 0,3% del vot. El seu principal repte és ser decisius en la nova aritmètica del Parlament basc.