Camí de les urnes

Feijóo convoca els alts càrrecs per activar-los per a la triple cita electoral

El líder del PP, que compleix avui dos anys al capdavant del partit, vol demostrar que hi ha «un canvi de cicle» a Espanya 

Azcón, Mazón i Moreno no acudiran a la cita per les seves agendes

El conservador vol fer els deures i obtenir un bon resultat a totes les urnes

Feijóo convoca els alts càrrecs per activar-los per a la triple cita electoral

PILAR SANTOS

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo torna d’uns dies de vacances de Setmana Santa amb l’objectiu d’esperonar els seus i activar-los per a la triple cita electoral que tenen al davant: hi haurà eleccions a Euskadi el 21 d’abril; a Catalunya, el 12 de maig; i el 9 de juny els espanyols triaran el nou Parlament Europeu. El líder del PP ha convocat per avui la junta directiva nacional del partit, el màxim òrgan entre congressos. En formen part més de 400 persones, entre d’altres, la cúpula (secretària general i vicesecretaris); els presidents autonòmics, provincials i insulars; els parlamentaris del Congrés, Senat i Estrasburg; els alcaldes de les principals ciutats, i una quinzena de membres de Noves Generacions.

Com és habitual, el líder del PP pronunciarà un discurs en obert als mitjans de comunicació i després hi haurà un torn d’intervencions, ja en tancat, en què només acostumen a parlar uns quants presidents autonòmics. Tot i que aquesta vegada en faltaran molts per les seves agendes de Govern: s’absentaran Carlos Mazón (País Valencià), Jorge Azcón (Aragó), Juanma Moreno (Andalusia), Fernando López Miras (Múrcia) i Marga Prohens (Illes Balears).

Segons fonts de la direcció, Feijóo farà balanç dels dos anys exactes al capdavant de la formació i brandirà el seu expedient fins ara. Va doblegar el braç al PSOE en les municipals i les autonòmiques del maig del 2023, el va guanyar en les generals del juliol i va obtenir una cinquena majoria absoluta a Galícia. Ara, de cara a aquest trimestre electoral, el gallec vol "demostrar que es completa el canvi de cicle", assenyalen aquestes fonts, tot i que no s’hagi de traduir a priori amb l’arribada a la Moncloa. El triomf sobre Pedro Sánchez a l’estiu no li va obrir les portes de la seu de Govern perquè no va aconseguir construir una majoria parlamentària suficient.

Feijóo vol fer els deures i obtenir un bon resultat a totes les urnes, perquè el calendari que tenen al davant els polítics espanyols, amb l’avançament de les catalanes al maig, dificulta la legislatura a Sánchez i és impossible saber encara fins a quin punt. Segons com quedi el PSC de Salvador Illa (primer en les enquestes) i segons qui sigui el president (pot ser que surtin els números perquè els independentistes continuïn presidint la Generalitat), el cap de l’Executiu central ho tindrà més o menys difícil. A Madrid, ara, Sánchez necessita Junts i ERC per tirar endavant les votacions de les lleis al Congrés. L’aritmètica és enrevessada i al PP fantasiegen amb un avançament electoral a la tardor. Un altre. Els sondejos publicats aquests últims dies els fan esperar un resultat "acceptable" a Euskadi, en paraules d’un vicesecretari (poden passar de sis a set escons), una bona dada a Catalunya (poden multiplicar fins i tot per quatre els tres diputats actuals) i aspiren a doblar parlamentaris a Estrasburg (ara compten amb 12).

Escàndol de corrupció

Notícies relacionades

Aquestes bones previsions coincideixen, a més, amb un moment delicat del PSOE a causa de l’escàndol de corrupció que afecta Koldo García, antic assessor de l’exministre José Luis Ábalos. Els conservadors pressionaran amb aquest assumpte en la comissió d’investigació que han constituït al Senat, on tenen majoria absoluta. A més, continuen sense aclarir si cridaran a comparèixer Begoña Gómez, dona de Sánchez, per tenir més informació sobre les reunions que va mantenir amb directius d’Air Europa les setmanes en què es negociava el rescat amb diners públics de l’aerolínia.

L’exigència d’explicacions sobre Gómez ha agafat volada després de la publicació del frau fiscal comès per la parella d’Isabel Díaz Ayuso, un cas en el qual Feijóo ha decidit recolzar la presidenta de la Comunitat de Madrid. La cúpula del PP insisteix que és només un problema del nòvio d’Ayuso i no l’afecta a ella ni al Govern autonòmic. Alberto González Amador està imputat pel jutge per dos delictes: frau i falsedat documental, ja que va intentar evitar pagar 350.000 euros a Hisenda presentant factures falses.