La reacció de l’oposició

La defensa a Ayuso incomoda en el PP

No són pocs els que assenyalen que el gran beneficiat de l’escàndol és Juanma Moreno 

Una part del partit no entén l’estratègia ni el to utilitzat pel president de l’organització, Alberto Núñez Feijóo, davant l’escàndol que afecta la parella de la presidenta madrilenya.

La defensa a Ayuso incomoda en el PP

PiLAR SANToS

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’escàndol de la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, no només ha amplificat l’aspre debat polític general, també ha tingut un impacte en la vida interna del PP. D’una banda, per les decisions que ha anat prenent Alberto Núñez Feijóo així que passaven els dies i, de l’altra, pel mal que està patint Ayuso en la seva imatge.

Feijóo fa ja gairebé dos anys que és president del PP i ha deixat clar que aquell mig acudit que feien abans que arribés a Madrid és veritat: el polític gallec no li diu el que farà ni al coll de la seva camisa. La discreció és el seu segell. Les decisions importants les pren amb un reduïdíssim nombre de persones que es conjuren perquè no hi hagi fugues d’informació. Aquest estil de treballar provoca que quan, aquests dies, se’ls pregunta a càrrecs amb responsabilitat del PP com veuen la resposta de Génova a l’escàndol de la parella d’Ayuso molts (fins i tot alguns barons) optin per esquivar el tema amb un "millor no parlo" que no s’acaba de saber si amaga un desacord o temor de represàlies.

Els que sí que s’atreveixen a mostrar discrepàncies a canvi de no ser citats amb noms i cognoms coincideixen a mostrar la seva sorpresa principalment per dos aspectes. El primer, perquè Feijóo no ha censurat les amenaces de Miguel Ángel Rodríguez, cap de gabinet d’Ayuso, a eldiario.es, mitjà que va destapar la notícia del presumpte frau fiscal. I el segon, perquè Génova ha decidit col·locar Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez, en el centre de la seva estratègia de resposta i ha apartat del focus el cas Koldo i el Ministeri de Transports.

"L’exassessor de [José Luis] Ábalos és un fil del qual pot caure gent en el PSOE, no podem deixar-lo anar. ¿Què tenim de Begoña, a més de saber que es va reunir amb el d’Air Europa i que això és lleig? Res, per ara res i van passant els dies i no surt res substanciós", apunta un senador.

"És com si de sobte Feijóo no fos Feijóo. Primer ens volia amb la pancarta, ara en el fang", lamenta un diputat que ja va començar a no entendre el seu cap de files quan, a la tornada de l’estiu, va ordenar organitzar manifestacions contra l’amnistia gairebé cada cap de setmana. "Feijóo, l’exmoderat", en diu un altre amb sorna abans de recordar "com de difícil" li va fer "la vida" a Pablo Casado.

L’estil de Tellado

El cas del nòvio d’Ayuso i la reacció de Feijóo, que no ha censurat els possibles delictes fiscals ni ha aclarit si li ha demanat explicacions del tema a la presidenta, són objecte de comentaris aquests dies entre els diputats i els senadors. Alguns, una minoria, s’atreveixen a deixar-ho per escrit en whatsaps en què participen diversos parlamentaris: "Recorda quan va entrar Feijóo. Ens van dir que moderéssim el to", escriu un diputat.

Notícies relacionades

Aquest estil d’oposició de Feijóo no sorprèn a tothom dins del PP. "Vosaltres us havíeu cregut allò del baró moderat, però Feijóo ha sigut sempre així. ¡Però si va arribar a la Xunta el 2009 fent una campanya plena de notícies falses i mitges veritats sobre el suposat luxe amb què vivien Touriño i Anxo Quintana!", recorda un alt càrrec del PP català. Es refereix al fet que els populars es van inventar que Quintana portava "un minibar al cotxe oficial", tot i que realment era una nevera de platja.

Fonts de la direcció del PP defugen la pregunta sobre si el problema d’Ayuso dona certa tranquil·litat a Feijóo al tenir-la embrancada en els problemes amb l’Agència Tributària i la justícia de la seva parella. Ayuso i també Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia, són els noms principals ara mateix per a l’etapa post–Feijóo. "No volem parlar del futur sense el cap. Ja s’apanyaran ells dos, però això d’ara no li beneficia a Feijóo perquè ens obliga a entrar i ens treu temps per parlar de Begoña, Koldo i l’amnistia", afirmen.