Trobada entre administracions

PSOE i ERC deixen en suspens la taula de diàleg pel 12M

Aragonès adverteix que la negociació amb el Govern espanyol ha de "continuar" després de les eleccions catalanes

El president considera que és la «millor garantia» per negociar per assolir un referèndum 

PSOE i ERC deixen en suspens la taula de diàleg pel 12M

Quim Bertomeu Juan Ruiz Sierra

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE i ERC han decidit posposar la reunió de la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat que s’havia de celebrar en aquest primer trimestre de l’any. Després de la convocatòria d’eleccions catalanes, que se celebraran el pròxim 12 de maig, les dues parts consideren que no tenia sentit reunir aquest fòrum en un període en què les forces polítiques busquen distingir-se i no arribar a acords.

Però les relacions entre socialistes i republicans, que van pactar uns pressupostos catalans que al final no van tirar endavant pel veto dels Comuns –motiu que va portar el president Pere Aragonès a anunciar l’avançament dels comicis– continuen sent bones. Prova d’això és que la decisió d’aparcar de moment la taula de diàleg ha sigut anunciada a través d’un comunicat conjunt, en què deixen clar que la "causa" es troba en la cita amb les urnes de maig i recorden que aquest organisme tampoc s’ha reunit durant "anteriors convocatòries electorals".

Segona oportunitat

Convocar aquest òrgan en aquest primer trimestre va ser una petició d’Aragonès al president del Govern, Pedro Sánchez, després que els seus respectius partits decidissin donar-li una segona oportunitat al diàleg després de la investidura del líder socialista el mes de novembre passat. Si no hi hagués hagut eleccions, la Generalitat hauria pressionat fins al final per convocar-la abans del mes d’abril.

A l’haver-hi comicis, les dues parts han decidit que no era el més convenient. En declaracions als periodistes, Aragonès ha avisat que després del cicle electoral la taula s’ha de reprendre per "continuar" amb la negociació. També va considerar que ell és la "millor garantia" perquè aquesta negociació continuï fins que Catalunya aconsegueixi un referèndum pactat.

Socialistes i republicans van aprofitar el seu comunicat per explicar que en els últims mesos s’han reunit de "manera discreta i periòdica" per "avançar en la situació política des de l’acord d’investidura". Uns contactes que disposen d’un "mecanisme internacional" que té les funcions d’"acompanyar, verificar i fa el seguiment de tot el procés de negociació". En definitiva, el que mira de transmetre ERC és que ells, com Junts, també compten amb la figura d’un mediador tot i que no facin públic el seu nom.

Fonts de la direcció del partit van explicar a EL PERIÓDICO que des que va començar aquesta legislatura hi ha hagut tres cites amb el PSOE en presència del mediador. Més en concret, de mediadors, ja que els republicans assenyalen que hi ha "més d’una persona en les reunions", així que s’ha de parlar d’"equip de mediació".

Aragonès, de fet, va donar a entendre dimecres a Madrid, un dia després de presentar la seva proposta de finançament singular per a Catalunya, que les identitats d’aquests verificadors es coneixerien "en els pròxims dies". Però va ser una relliscada del president. Fonts del Govern i d’ERC van assenyalar després que no tenien pensat fer aquest pas.

Notícies relacionades

El futur de la taula

Fonts d’ERC expliquen que la seva intenció és tornar a reunir la taula de diàleg de manera imminent quan hagi passat el cicle electoral. El dubte és si la taula tindrà continuïtat si ERC perd la Presidència. No obstant, els republicans recorden que, al marge del que passi a Catalunya, els seus vots continuen sent importants al Congrés per a l’estabilitat del PSOE, per la qual cosa volen que la taula es mantingui sigui quin sigui l’escenari català.