Feijóo buscarà el suport d’ERC i Junts per investigar la dona de Sánchez

El líder del PP vol promoure una comissió sobre la relació de Gómez amb Air Europa / El president li retreu el cas del nòvio d’Ayuso

Feijóo buscarà el suport d’ERC i Junts per investigar la dona de Sánchez

MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ PILAR SANTOS

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Fa una setmana Pedro Sánchez va exigir a Alberto Núñez Feijóo la dimissió d’Isabel Díaz Ayuso pel presumpte frau fiscal comès per la parella sentimental de la presidenta de la Comunitat de Madrid. "Segur que a casa seva no estan gaire contents amb el que acaba de dir. Vostè és el responsable d’apujar aquest to", li va dir el líder del PP, en relació amb les acusacions contra la dona del president del Govern central, Begoña Gómez. Ahir, Feijóo va donar compte d’aquest primer avís i va assegurar a Sánchez que, si no dona explicacions sobre la relació de la seva dona amb el rescat amb diners públics d’Air Europa, posarà en marxa una "investigació parlamentària".

"Si torna a negar-se a donar explicacions, i van tres vegades que l’hi demano, hi haurà una investigació específica sobre els assumptes que l’afecten en el seu entorn més immediat, parlamentària segur i judicial també, si és necessari", li va dir Feijóo durant la sessió de control al Govern. Això sí, igual com la passada setmana, el líder del PP va evitar esmentar concretament Gómez, una cosa de la qual es van encarregar altres dirigents populars. Fonts de la direcció conservadora van apuntar que encara no han decidit quina via "parlamentària" utilitzaran. Van esmentar tres possibilitats: la comissió d’investigació oberta sobre el cas Koldo al Senat, on tenen majoria absoluta; la comissió del Congrés, per analitzar la compra de material sanitari durant la pandèmia, o crear-ne una de nova en aquesta mateixa Cambra. En tot cas, sí que tenen clar que buscaran el suport d’ERC i Junts per aconseguir aclariments i informació sobre Gómez.

Eleccions a Catalunya

Les eleccions del 12 de maig a Catalunya han suposat un sisme polític que ha alterat la fràgil majoria parlamentària que tenia Sánchez al Congrés. La setmana passada, Junts i ERC ja van ajudar el PP a guanyar a la Cambra baixa una moció per tenir més informació sobre el cas Koldo. També els de Carles Puigdemont van recolzar el PP en una proposta per impulsar la infraestructura de la Y basca que connectarà els trens d’alta velocitat a Euskadi.

Ahir al matí al Congrés, Feijóo va deixar clar que no cessarà en el seu intent d’assetjar Gómez: "Si creu que ha donat carpetada al que ha passat a casa seva s’equivoca. Hi ha assumptes que no es despatxen amb una pregunta i menys si el que respon és vostè". Fonts populars concreten que la investigació parlamentària "analitzarà el rescat" d’Air Europa el 2020 (any que va rebre 615 milions d’euros de diners públics) i els contactes entre Gómez i Javier Hidalgo, conseller delegat de Globalia, grup empresarial a què pertany Air Europa. Els conservadors es recolzen en informacions de mitjans de comunicació que assenyalen que la dona de Sánchez va mantenir reunions amb Hidalgo i altres treballadors de l’aerolínia en les mateixes dates en les quals es va aprovar el rescat públic i que Air Europa va patrocinar un institut acadèmic que en aquell moment presidia Gómez.

El PP va denunciar la setmana passada davant l’Oficina de Conflictes d’Interessos, dependent del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció pública, que el cap de l’Executiu hauria d’haver-se abstingut el dia que el Consell de Ministres va votar el rescat d’Air Europa per aquests contactes de la seva dona amb la companyia. L’Oficina ha arxivat la denúncia per no veure cap tipus de conflicte d’interessos, una cosa que fonts del PP van anunciar ahir que recorreran. Quan s’exhaureixi aquesta via administrativa, assenyalen aquestes fonts, continuaran les seves actuacions per la via judicial.

Com ja va fer la setmana passada, Sánchez va rebatre les crítiques i acusacions de Feijóo amb les informacions sobre el suposat frau fiscal del nòvio d’Ayuso. "Li diré una cosa, sobre corrupció aquest Govern el que està fent és col·laborar amb la justícia i assumint responsabilitats polítiques", li va dir, abans de retreure-li que el PP estigui afrontant la situació de la presidenta de la Comunitat de Madrid amb amenaces a periodistes. "Planti de cara a la corrupció en el seu partit, exigeixi-li la dimissió", li va insistir.

Notícies relacionades

Acusacions encreuades

Igual com cada dia, el xoc entre els dos líders es va desenvolupar després entre altres dirigents dels seus partits. El xoc principal va ser entre la secretària general del PP, Cuca Gamarra, i la vicepresidenta primera, María Jesús Montero. La número dos del PP va ser molt més directa que Feijóo, denunciant directament el rescat a Air Europa quan era "la mateixa dona del president del Govern" qui interlocutava amb l’empresa: "Va ser el primer rescat, ¿casualitat? El més alt, ¿casualitat? Accelerant tots els tràmits, ¿casualitat també? ¿No creu que són massa casualitats per a un rescat que està vinculat directament amb la trama de corrupció socialista?".