El Congrés impulsa el llenguatge inclusiu amb el no del PP i Vox

Les noves normes internes es tramitaran gràcies al PSOE, Sumar i els seus socis

El Congrés impulsa el llenguatge inclusiu amb el no del PP i Vox

MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

"El que no s’anomena, no existeix". Així va iniciar la diputada socialista Susana Ros la seva defensa de la reforma del reglament del Congrés per introduir el llenguatge inclusiu, perquè allà on només es parla de diputats i del president de la Cambra es comenci a esmentar les diputades o s’utilitzi la paraula presidència en lloc de president. La iniciativa, impulsada pel PSOE i Sumar, i que va comptar amb el suport dels seus socis habituals per començar la seva tramitació, va tornar a xocar amb el PP i Vox. Les dues formacions van menystenir la proposta, assegurant que no s’avança res.

Continuant amb el Pla d’Igualtat de les Corts Generals, aprovat fa ja uns anys, el PSOE i Sumar van plantejar la modificació de la gran majoria d’articles del reglament del Congrés per eliminar el masculí genèric, combinant el desdoblament –diputats i diputades– amb l’ús de paraules com membres de la Cambra.

"L’ús del masculí genèric col·loca les dones en una posició d’insignificança", va defensar Ros des de la tribuna del Congrés. A més, va sostenir que es tracta d’"un canvi purament formal i no de contingut". La diputada de Sumar i vicepresidenta segona de la Cambra, Esther Gil de Reboleño, va assegurar que aquesta modificació és necessària perquè les dones estiguin "representades i visibilitzades" igual que els seus companys. "El llenguatge construeix realitats i imaginaris i el masculí genèric ens invisibilitza com a dones", va recalcar.

Les crítiques

Notícies relacionades

La diputada del PP i vicepresidenta quarta del Congrés, Marta González, va dir que el llenguatge inclusiu és "summament polèmic amb posicions molt enfrontades i que utilitzant-lo "no es recolza la igualtat ni s’avança en la consecució d’una societat més democràtica". Alhora que va criticar la possibilitat de fer servir les llengües cooficials al Congrés, va apuntar que aquesta iniciativa era una "pèrdua de temps".

Molt més dur va ser el diputat de Vox Ignacio Gil Lázaro, que va qualificar la iniciativa de "bestiesa". "El llenguatge inclusiu no és més que una llengua absolutament inventada que pretén respondre als interessos d’un feminisme radical, aspre, sectari i excloent basat en la ideologia de gènere", va dir.