El 60% dels catalans recolzen un referèndum i el 36% el rebutja

Un de cada tres votants del PSC defensen que es pugui arribar a celebrar una consulta sobre la independència

El 60% dels catalans recolzen un referèndum i el 36% el rebutja

JOSE RICO RAMON CURTO

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ramon Curto
Ramon Curto

Infografista

Especialista en gràfics de Motor. Presentacions, animacions i il·lustracions

ver +

El suport a la independència de Catalunya ha anat retrocedint de manera directament proporcional a la pèrdua d’octans del procés. En l’últim baròmetre de la Generalitat, de novembre passat, se situava en un 41%, el tercer registre més baix de l’última dècada. Des del 2012, també ha anat baixant el suport a un referèndum d’autodeterminació, tot i que aquesta reivindicació continua sent majoritària i transversal, com demostra la primera enquesta sobre les eleccions catalanes del 12 de maig del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, feta just després de l’anunci de l’avançament electoral.

Sis de cada 10 catalans, el 60,1%, estan molt o bastant d’acord que Catalunya pugui celebrar un referèndum sobre la independència, davant el 36,2% que rebutja de ple aquesta possibilitat. Tot i que es tracta de sondejos elaborats amb mostres i metodologies diferents i, per tant, no poden establir-se comparacions directes, la dada de referència més pròxima és la de l’esmentat baròmetre del Govern de novembre, en el qual el 73% de la ciutadania era favorable al referèndum i el 21%, contrària. En qualsevol cas, en els moments àlgids del procés, el suport al dret d’autodeterminació rondava el 75%, tres quartes parts de l’electorat català.

Disseccionant els resultats per electorats, les dades que més criden l’atenció les trobem en el bloc constitucionalista. Un de cada tres votants del PSC (35%) defensen que es pugui celebrar un referèndum, tot i que el 60% hi està en contra. L’oposició arriba al 70% entre els simpatitzants del PP, que, no obstant, té un de cada quatre votants (24,2%) a favor d’una consulta. Fins i tot a l’extrema dreta hi ha un 20% d’afins a Vox que recolzen la possibilitat de votar sobre la independència, tot i que hi ha un rotund 81% de rebuig.

En l’electorat dels Comuns, tres de cada quatre votants (74%) avalen un referèndum i un de cada quatre (27%) rebutja la idea. Entre els partits independentistes hi ha menys sorpreses i les majories favorables superen el 80% a ERC i Junts, i el 98% a la CUP. Amb tot, s’ha de destacar que el 14% de votants d’Esquerra i el 10% de votants de JxCat rebutgen una consulta.

Notícies relacionades

Per franges d’edat, el suport al referèndum va minvant a mesura que es compleixen anys, amb 14 punts de diferència entre els joves de 18 a 29 anys (67%) i els de més de 60 anys (53%). La transversalitat es trenca per llocs de naixement. El 68% dels nascuts a Catalunya hi estan a favor i el 28,7%, en contra. El 57% dels nascuts a la resta d’Espanya s’hi oposen i el 37,3% el recolzen. I entre la població estrangera hi ha una forta divisió: 48,4% de suport i 43,7% de rebuig.

Per províncies es dona un suport majoritari al referèndum en totes quatre, encara que més entusiasta a Lleida (75%) i Girona (66,5%) que a Tarragona (59%) i Barcelona (58%). A les dues primeres províncies hi ha un de quatre electors en contra, mentre que a les altres dues el rebuig arriba a quatre de cada 10 ciutadans.