Sánchez s’encomana a Illa per aconseguir una Catalunya "unida"

El president del Govern remarca la "temperància" que exhibeix el candidat socialista en les eleccions catalanes davant els que estan atrapats en "el ressentiment, el rancor i la revenja"

Sánchez s’encomana a Illa per aconseguir una Catalunya "unida"

SARA GONZÁLEZ

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Si el pols per un casino –el del Hard Rock– ha portat el president Pere Aragonès a tirar els daus i convocar eleccions anticipades a Catalunya, el president del Govern, Pedro Sánchez, s’ho juga tot a Salvador Illa. El destí de la legislatura espanyola està estretament vinculat a si el líder del PSC arriba o no a la Generalitat després de les eleccions del 12-M. Uns comicis en els quals els socialistes veuen l’oportunitat per obrir un "nou temps" que doni el cop de gràcia al conflicte territorial per centrar-se a "reforçar l’autogovern".

Aquesta fita, va voler defensar Sánchez en la clausura del congrés del PSC ahir, està únicament en mans de la "temperància" d’Illa davant els que estan atrapats en el "ressentiment, el rancor i la revenja".

Una "normalització"

Després dels indults i l’amnistia, Sánchez treu pit d’haver llaurat el camí per a la "normalització" pel qual, fent de la necessitat aritmètica virtut, ha treballat des que va arribar a la Moncloa el 2018. Tot en contraposició a un PP que només propugna l’"estat d’excepció" per a Catalunya i que centra el seu patriotisme –no va faltar ahir el dard al polèmic frau fiscal de la parella d’Isabel Díaz Ayuso– "a la butxaca" eludint el pagament d’impostos.

Culminar aquest full de ruta de "retrobament" en què el PSOE ha basat el seu diàleg amb el Govern és la principal comesa d’Illa, el principal baró amb qui compta Sánchez en aquests moments. Els dos dirigents actuen en simbiosi absoluta.

El president del Govern no va esmentar ni ERC ni Junts ni de bon tros Carles Puigdemont, però tampoc no li va fer cap falta. La seva anàlisi se centra en què a Catalunya no poden tornar a guanyar els que "continuen mirant cap al 2017" i que en aquest moment ja "només es posen d’acord" en què Illa no ha de ser el president de la Generalitat de Catalunya.

Una etapa sense procés

Toca parlar de l’educació, de la sanitat, de la gestió de la sequera, dels "problemes reals" o, com repeteixen en el PSC, de "les coses de menjar". D’un autogovern per al qual promet que donarà tot el seu suport des de la Moncloa, una velada al·lusió a la reforma del model de finançament que s’ha proposat afrontar. Donar per inaugurada una etapa sense procés és el leitmotiv amb el qual els socialistes inicien l’actual campanya.

"La disjuntiva del 12 de maig és unir o dividir, girar full o no, avançar o resignar-nos al declivi. Catalunya no avançarà ni sola ni dividida", va defensar Sánchez. I Illa va buscar precisar què és el que significa el que havia expressat: "Girar full vol dir unir i servir els catalans".

Rebut amb crits de "president, president" durant tot el cap de setmana per part d’una militància eufòrica, l’escenografia del congrés no ha sigut fútil. Sánchez i Illa van posar cantant Els Segadors davant una gran senyera que apareixia en una pantalla gegant com a símbol d’una tornada a la centralitat del PSC amb la bandera del catalanisme per desterrar la estelada.

"Unir, que no és el mateix que uniformitzar", va puntualitzar el fins ara cap de l’oposició a Catalunya, que sabent que després del 12-M tocarà obrir la partida dels pactes va insistir que no serà ell qui posi vetos o faci exclusions. Per això va interpel·lar els que estan tips dels anys del procés sota la promesa de prioritzar els serveis públics i mirar de superar la Catalunya que "plora" per ser una Catalunya que "proposa".

Mitja hora abans de l’inici de l’acte es va produir una abraçada significativa a l’entrada del congrés socialista: la del portaveu de Junts, Josep Rius –persona de confiança de Carles Puigdemont–, amb el president d’ERC al Parlament, Josep Maria Jové, un dels dirigents a qui el 10 d’abril li espera un judici per l’1-O, però que hauria de beneficiar-se de la llei d’amnistia.

Convidats especials

És tradició que en la clausura dels conclaves dirigents d’altres partits seguin com convidats a la fila zero. També van rebre una abraçada d’Illa i ells es van dirigir directament des de l’escenari per expressar-los el seu "respecte", malgrat que entre els quadres socialistes encara cueja que juntaires i postconvergents hagin ja proclamat que no pensen pactar un govern amb el PSC.

Notícies relacionades

"Van arribar a firmar fins i tot un document prometent no pactar amb nosaltres i això va trigar pocs mesos a ser paper mullat. També van dir que, amb els seus vots, Sánchez no seria president", assegura un alt dirigent del PSC restant credibilitat als vetos que es llançaran en campanya.

Els blocs, insisteixen, estan trencats perquè els socialistes han pactat amb tots, i la relació entre independentistes, així com el seu projecte, estan "esgotats". Un altre veterà dirigent de la sala de màquines recepta anar "pas a pas". Posar el focus en guanyar, però també que ERC i Junts "no sumin", per si de cas. I, sobretot, tenir una "visió oberta". "Farà falta molta intel·ligència política per tenir la presidència de la Generalitat", pronostica.